55784  7. 10. 2014 10:51:57 - barbenka

Krátkozrakost

Dobrý den,
Mám tříletého chlapečka se kterým jsem byla na oční kontrole ( vyšetření zraku pomocí přístroje Plusoptix A09), očička byla naprosto v pořádku . Chtěla bych se zeptat , jelikož manžel má krátkozrakost ( dioptrie č.4 a 5), já nemám žádnou oční vadu, zda je možné ,že se u syna krátkozrakost ještě vyvine ve školním věku nebo očička budou v pořádku, když u nich žádnou vadu doktorka neshledala? Moc děkuji za odpověď.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, krátkozrakost se typicky začne projevovat až v prepubertálním popř. pubertálním věku. Méně časté jsou případy, kdy se vyskytne později. Takže fakt, že teď jsou oči v pořádku, není rozhodně zárukou, že syn krátkozraký nebude. Krátkozrakost je způsobena nadměrným růstem oka do délky, a oko roste do cca 25 let. V ojedinělých případech i déle. U syna sledujte, zda do dálky nemhouří oči, to je prvním signálem k návštěvě oftalmologa. Do té doby nemá smysl se tím zatěžovat, protože není v lidských silách toto ovlivnit.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
7. 10. 2014 17:24:03
Krátkozrakost se klidně objeví ve dvaceti, je to dané dědičností. Vývoj a změny organismu probíhají asi do 28 let, to mi před lety sdělila právě oční doktorka. U mně se objevila ve 20 asi půl dioptrie, ve 24 jsem měl už asi 3 D.