55813  8. 10. 2014 17:52:15 - marie27

Problém s kakáním.

Dobrý den.
Dceři jsou dceři jsou čtyři měsíce.CCa před měsícem přestala kakat.Nasadili nám různé projímadla,čípky,mlíko al 110.Bohužel dcera stále sama nekaká.Poslali nás tedy na ultrazvuk střev.Ty měla v pořádku ale prý má v pravém podbřišku hypoechogenní lakunární tělísko 2,5 x 0,8 mm s cystami do kulovtého tvaru cca 5mm.Neví zdali to je vaječník nebo střevní klička.Vůbec nic mi k tomu neřekli a poslali mě do gastroporadny v Kadani kde bydlíme.Ty s náma absolutně nespolupracujou. Pouze do dcery cpou 4 druhy ruzných projímadej a čípky.Ani to bohužel nezabírá takže musíme chodit na klistýry.Dcera v jednom kuse pláče a já nevím jak jí pomoct.Chtěla jsem vás poprosit o radu kam s tímto problémem zajít popř doporučit nejakého lekaře kde by nám mohli konečně poradit.Děkuji

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Kojené dítě může nekakat maximálně 10 dnů, jinak je zácpa u takto malého dítěte závažný příznak a je potřeba přijít na jeho příčinu, hlavně vyloučit vrozené vady střevní průchodnosti jako je Hirschsprungova choroba a zůžení střeva. Doporučovala bych Vám nejdříve znovu co nejdříve navšívit dětského gastroenterologa, kde jste byli vyšetření a podrobně se poptat, proč si myslí, že se stav nelepší a jaká další vyšetření má v plánu. Je pro Vás nejpraktičtější navštěvovat poradnu nejblíže Vašemu okolí a snažit se s lékařem vycházet, protože i kdyby Vás následně poslal na další vyšetření do Chomutova, Ústí nebo Prahy a tam se přišlo na nějakou nemoc, pro kterou budete sledovaní, bude pro Vás výhodné chodit na kontroly a pro recepty v místě bydliště.
Ultrazvuk břicha je v tomto případě potřeba provést, ale v oblasti střev jde pouze o velmi orientační vyšetření a nevypoví nic o funkci střev. Nevím, zda jste podstoupili nějaká další vyšetření, nebo jsou v plánu na vyšším pracovišti - kontrastní rentgen, magnetická rezonance (u kojenců možno jen v celkové anestezii, je potřeba předoperační vyšetření) nebo biopsii střeva. Pokud ne, ptejte se svého lékaře, zda je má v plánu, když se stav nebude lepšit. Nejsem gastroenterolog a neřeknu Vám více než Váš lékař, ale trvejte na tom, že chcete vědět, proč má Vaše dítě tyto obtíže. Také se nemusí přijít na nic a stav se časem upraví, až se dítě bude více pohybovat a jíst smíšenou stravu, ale zmíněné nemoci je podle mého názoru potřeba vyloučit. Když by se Vám nepodařilo navázat vhodnou spolupráci s Vaším lékařem, kontaktujte jiného gastroenterologa sama - nejlépe Ústí nad Labem nebo Praha - Motol.

Komentáře uživatelů ...

marie27
9. 10. 2014 15:11:28
Bohužel jsme na tom tak že nám jiné vyšetření dělat nechtějí a pouze nám dávaj projímadla a čípky.
MUDr.Jarkovska [Pediatr]
9. 10. 2014 21:04:02
Pokud jste přesvědčená, že gastroenterolog nemá v úmyslu dále vyšetřovat, poraťe se ještě jednou se svým obvodním lékařem, vysvětlete mu, jak Vás stav dítěte znepokojuje a že se nelepší a poproste ho, aby Vám poradil jiného gastroenterologa. Kdyby jste nakonec kontaktovala jiné pracoviště sama, pokuste se mluvit přímo s lékařem.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí