55831  10. 10. 2014 7:37:34 - Lukyn82

Těžká léčba sítnice

1. Jakým způsobem se diagnostikuje zánět na sítnici který je mimo centrum respektive mimo možnosti šterbinové lampy.

2. Jak by jste mě se zánětem sítnice léčil vy ? Kortikoidy ze zdravotních důvodů už nesmím, Imunosupresiva na mě ani ve vysokých dávkách nezabírají (ty beru ted a záněty mám pořád) a na biologickou léčbu nemám nárok protože záněty které se mi dělají ted jsou mimo centrum a doktoři je nevidí což je podmínka přijetí do studie biologické léčby. Takže jakou léčbu by jste zvolil vy ?

Děkuji

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, po rozkapání a za pomoci diagnostické čočky při nepřímé oftalmoskopii je možné prohlédnout celou sítnici, tedy až k ora serrata (tedy až k místu, kde světločivá část sítnice končí a přechází ve slepou část pokrývající řasnaté tělísko). Takže lékař nevidí jen centrum sítnice, jak naznačujete. Další věcí je, že už se ve Vašem případě přestávám orientovat, zda máte zánět sítnice nebo zrakového nervu nebo popřípadě obojí. V dotazech je jednou to a podruhé ono.
Léčba zánětů sítnice či zrakového nervu se mohou lišit. Důležité je vyloučení různých etiologií. Máte za sebou MR k vyloučení RS, ale co krevní testy na vyloučení zoonóz (př. toxoplasmoza, toxocara apd)? Byla vyloučena bakteriální infekce? Byl vyloučen CRION? A napadá mě mnoho dalších otázek, které je třeba zodpovědět lékařskou dokumentací. Pokud by nějaká infekční etiologie byla, tak je třeba léčit primárně tu. Ne vždy je příčina autoimunitní. A to je tu stále otázka čeho přesně máte zánět (zr. nerv či sítnice). Už jen z důvodu, že pro RS je příznačný zánět zrakového nervu a Vy po většinou píšete sítnice. Navrhovat léčbu po internetu u komplikovanějších diagnóz, navíc bez znalosti konrétního nálezu a dokumentace, je velmi nepřesné až non lege artis.

Komentáře uživatelů ...