55838  10. 10. 2014 19:02:10 - JitkaStrakova

Problémy s pletí

Dobrý den,
je mi 18 let a nyní na podzim se mi opět objevily potíže s pletí. Do minulé zimy jsem vůbec neměla problémy s pletí - bez akné, fakt bez pupínků, jizviček atd. V zimě jsem měla antibiotika - Penicilin. Zbýval mi asi poslední prášek a objevily se mi neskutečné problémy - výtok, pálení atd. Zkrátka - nejdříve mi na gyn. dali Canesten gyn, asi po týdnu se to zlepšilo, ale potom mi z moče zjistili nějaký zánět, dostala jsem další antib. - Biseptol, trochu se to zklidnilo, ale nakonec mi dali ještě třetí - Cefzil, který mi nejvíce zabral, ale cítila jsem, že to stále není dobré. Nicméně toto jsem měla cca 3 měsíce a během toho se mi začaly dělat "pupínky", ošklivé, nešlo se jich zbavit, bolely atd. NA kožním mi řekli, že to je akné, dali mi super mastičky, které mi docela zabírají. Nyní - opět na podzim cítím problémy, chodím často "na malou", piji ledvinové čaje, ale akné se mi opět objevilo! Během cca 1 měsíce mám neskutečných 5 nových pupínků, kterých se opravdu nemůžu nemůžu zbavit i přes mastičky od kožního. Chci se zeptat, jestli to má nějakou spojitost: problémy s pletí a ledvinami či co. A jak se toho lze zbavit, jsem opravdu zoufalá, nevím co dělat, pupínků mám stále více, je to hrozné. Díky moc za odpověď!

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, problémy s pletí mohou být způsobeny celou řadou příčin, u vás bych do popředí možná dala poruchu střevní mikroflóry a nedostatek vitaminů po opakované antibiotické léčbě. Zkuste jíst hodně vitaminů a probiotika. Současně je ale potřeba lokální léčba již vzniklého akné. Příčinou mohou být ale i hormonální změny, v tomto případě by mohla pomoct hormonální antikoncepce, nebo její změna za jiný druh.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
12. 10. 2014 22:40:53
Akné reaguje na určitou stravu či koření, myslím, že i interní onemocnění ho mohou ovlivnit. Proberte nejlépe na kožním, kde znají Váš konkrétní stav.
JitkaStrakova
13. 10. 2014 20:02:14
Ještě bych se chtěla zeptat - najednou mi rychleji rostou chloupky. Nevím jestli je to způsobeno zrovna dospíváním. Např. včera jsem si oholila nohy a již dneska mám cca půlmilimetrové chloupky, to samé obočí nebo oblast úst. Skoro každý týden musím vytrhávat! Opravdu nepříjemné. Nějaké typy na léky, mastičky atd.? Díky!! :-)
MUDr.Ciefova [Internista]
14. 10. 2014 9:29:48
Bohužel typy nejsou, čím více si budete trhat, tím více budou růst. Jestli se vám zdá, že rostou rychleji, bude to hormonálními změnami.