55866  12. 10. 2014 15:40:12 - nikol278

Únavový syndróm

Dobrý den,
Díky zprvu neléčené sinusitidě, stresu ze zánětu dutin, dlouhotrvajících teplot a školy se u mě projevil únavový syndrom. Tedy alespoň si to myslím. Trvá to již 14 dní a já i když spím například 12 hodin ráno se probouzím jako kdybych vůbec nespala. Vidím rozmazaně, jsem podrážděná a na školu nebo dokonce na učení se nemůžu absolutně soustředit. I při mytí nádobí nebo procházce se psem pociťuji příšernou únavu. Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Chci to podchytit už v začátku abych se co nejdříve uzdravila, protože takhle nemůžu fungovat. Chodím na gymnázium, takže si nemůžu dovolit se přestat učit, bohužel můj zdravotní stav mi to neumožňuje. Mám málo hořčíku a vápníku proto beru tabletky. Chci se Vás zeptat co mám dělat pro to, abych se vyléčila, zda navštívit psychologa, akupunkturu nebo poprosit lékaře o nějaké léky. Jsem z toho zoufalá. Je mi 17 let a nechci mít takové problémy. Moc Vás prosím, poraďte mi. Vždycky jsem bývala přehnaně společenská, zábavná a aktivní, ale teď mám akorát chuť lehnout si do postele a probudit se "normální" jinak se radši snad ani neprobudit. Přeji pěkný den a za rady moc děkuji.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Odporúčala by som Vám vyšetrenie u Vášho obvodného detského lekára. Občas takéto príznaky môžu byť aj spojené so zníženou funkciou štítnej žľazy. Plus skúste užívať vitamín B1 (thiamin). A paradoxne Vám odporučím menej spať. Aj mnoho spánku môže vytvárať únavu, tzv.únava z prespatia. Takže choďte spať napr. o 22hej a dajte si budíček o 6,30. Urobte si plán na celý deň, dajte si doň množstvo aktivít, aj aktivity na vzduchu. Mohlo by to pomôcť.
A ešte doplním, že po chorobe je možné, že telo si vyžaduje dospať. 14dní ešte nie je dlhá doba, ale napriek tomu skúste aj toho obvodného lekára

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
12. 10. 2014 22:16:05
Dle mého názoru by bylo vhodné sinusitidu dobře přeléčit a s teplotou do školy nechodit. Infekce může způsobovat vyšší potřebu spánku. V době léčby a školní absence bych neviděl problém v tom spát některý den třeba i 12 h. I když obvykle je teplota jen lehce zvýšená, tak dle mého názoru by pacient se sinusitidou a antibiotiky měl v době léčby ležet. Chodit do školy, to snad v případě nějakého doléčování, když by nebyla zvýšená teplota. Dle mého názoru nejde o únavový syndrom, ale následek konkrétního onemocnění. Pokud se zatím léčíte jen u praktického dorostového lékaře, doporučil bych možná navštívit ORL a znát jejich názor.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy