55886  13. 10. 2014 20:04:46 - JitkaStrakova

Rychle rostoucí chloupky

Najednou mi rychleji rostou chloupky. Nevím jestli je to způsobeno zrovna dospíváním. Např. včera jsem si oholila nohy a již dneska mám cca půlmilimetrové chloupky, to samé obočí nebo oblast úst. Skoro každý týden musím vytrhávat! Opravdu nepříjemné. Nějaké typy na léky, mastičky atd.? Na zpomalení růstu či něco podobného, nevím, třeba se mi zbláznily hormony, tak něco touto cestou. Díky!! :-)

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, jestli dospíváte, mohlo by se jednat i o výkyv hormonů. Jestli Vám chloupky rychle rostou i kolem úst, případně na zádech, doporučila bych vyšetření u endokrinologa, mohlo by se jednat o nadbytek testosteronu - mužského hormonu. Jinak by se hladina hormonů měla sama ustálit - záleží také na tom, jestli už máte menstruaci nebo jestli užíváte antikoncepci. Doporučuji si o tom promluvit s Vaším obvodním lékařem, ten Vás zná a může Vám lépe poradit.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
13. 10. 2014 20:44:46
Půl mm za den je asi běžná rychlost růstu, přijde mi, že vousy na tváři mi rostou rychleji. Jsem starší ročník, pamatuji dobu, kdy ženy si nohy neholily, nemluvím teprv o klínu. Ale holení pokládám za dobrou věc, je to hezčí a hygienicky přínosné, i když ne vyloženě nutné. Kratší chloupky na nohou by neměly vadit, jsou slabší než třeba pubické ochlupení, takže nejsou moc vidět. Záleží taky, čím se člověk holí. Některé holení je víc do hladka, jiné tam kousek chloupku nechá. Pokud jde o chmýří pod nosem, tak to má každá žena. Jen jde o to, jak jsou chloupky tmavé a silné. Tj. řešit je to třeba jen u některých žen. Problém můžou být jednotlivé silné chloupky, které na tváři rostou. Pokud by bylo více, aby by stálo za to zajít na kožní a tam konzultovat. Skutečně růst ochlupení souvisí s hormonálními hladinami.