55915  15. 10. 2014 10:58:22 - kaculkabaculka

Svilušky

dobrý den,
mám 10ti měsíční holčičku. na konci září o víkendu 28.9. jsme strávili den sběrem jablek, v trávě, lezla po betonu, po dece - pod jabloněmi. tři dny na to 1.10. se objevil první "pupínek" a docela velký rudý flek kolem. zašla jsem za pediatričkou, popsala problém (myslela jsem, že ji něco kouslo noc předtím) a pediatrička řekla: trombidie. že to má asi z toho víkendu, který byla v trávě. dostali jsme fenistil kapky, fenistil gel. každý následující den se objevil další 1 "pupínek" někde jinde, ten z předchozího dne mezitím zesvětlal a následující den už nebyl téměř vidět, jen když jsem věděla, že tam byl, našla jsem flíček. je to již více jak 14 dní, flíčky s pupínky se objevují stále nové, většinou 1, max. 2 vždy ráno najdu nějaký nový. místa, kde byly: v tříslech, na stehnech, na zadečku v podpaží, na zádech, v záhlaví, na čele, v ohbí loktu, dnes nově pod okem. u pediatričky už jsem byla 2x, navštívila jsem i kožní lékařku, obě doktorky mají podezření na svilušky (ale prý se tomu tak neříká či co), ale nevyvracejí, že ji mohlo něco poštípat, třeba blecha a zmiňovaly, že se u nás objevily štěnice. každý flíček má něco jako centrální vpich, mně to občas přijde spíš jako minipuchýřek. bleší štípanec vím jak vypadá a to to podle mě není. doktorky mi řekly, ať převleču ložní prádlo, takže už několikátý den za sebou převlékám, peru, suším, všecko, co mi přijde pod ruku, i postýlku jsem vydezinfikovala, vyluxovala matraci (kokosové vlákno), holčičku převlékám do čistého 3x denně, máme kočku - tu jsem prohlédla, ta je čistá jako křišťálová studánka (v noci je venku, přes den spí ve svém pelíšku doma) a má antiparazitární obojek. už si připadám trochu jako blázen, každé smítko, co najdu, prohlížím pomalu pod lupou, jestli to není blecha nebo nějaká jiná příšera... přemýšlím, že nechám vyčistit koberce, které jsou ale docela nové, máme byt půl roku po rekonstrukci, vše nové (čímž samozřejmě nevyvracím, že by v koberci mohlo něco být...). nevím, co a kde mám hledat a jak jinak ještě zakročit. holčička má poměrně citlivou pleť, takže každý pupínek vypadá ze začátku hrozitánsky, ale do 24 hodin je to klidné...
kdyby tento celý problém byly opravdu "jen" svilušky, trvalo by to tak dlouho a denně by se mohl objevovat nový a nový flíček s pupínkem? už nevím, jak zakročit nebo jestli jen čekat, až to přejde?
holčička občas pláče před spaním, ale né nijak dramaticky. a pak kolem 3-4 ráno, ale to taky jen někdy. napadlo mě, že kolem té 3-4 ráno už tolik nepůsobí fenistil kapky a že jí to začne svědit...
děkuji za váš čas,
s pozdravem katka školníková

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Podle Vašeho popisu by se o sametku (lidově svilušku) mohlo jednat, roční období i lokalizace vyrážky by tomu odpovídaly. V tom případě by problém měl do měsíce od začátku obtíží vymizet - všechny vajíčka tohoto roztoče jsou již vylíhnuté a samy odpadnou. Kromě Fenistilu, běžné hygieny a dohledu, aby dítě vyrážku nerozškrábalo, není potřeba nic podnikat.
Ovšem můj názor nemůže nahradit přímé vyšetření Vašeho kožního lékaře, pokud by se problém nelepšil, měla by jste ho opět navštívit.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí