55941  16. 10. 2014 18:12:26 - Ewusssa

Trombofilie a antikoncepce

Dobrý den,
je mi 19 a nedávno mi na gynekologii delali krevni testy a byla mi zjistena trombofilie - D 688 heterozygotní forma Leidske muzace. Dostala jsem karticku trombofilie a moje prakticka lekarka mi rekla ze bych mela prestat uzivat antikomcepci. Na gynekologii mi pak doktor rekl ze antikomcepce mi nijak neuskodi jen musim prestat kourit. Take trpim castymi migrenami a trpnutim nohou a krecemi. Tak bych se chtela zeptat zda mi vazne ta antikoncepce nesmkodi, protoze tady na internetu ctu ze HA by se nemela uzivat. Dekuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den. Pacientky s trombofilní mutací (kam patří i Leidenská mutace), mají zvýšené riziko vzniku trombózy a plicní embolie než lidé, kteří tuto mutaci nemají. To, zda k trombóze dojde záleží na výskytu dalších rizikových faktorů, kam patří i kouření, hormony (antikoncepce, těhotenství), imobilizace, trombóza v anamnéze, pozitivní rodinná anamnéza, dehydratace, obezita... Čím více máte rizikových faktorů, tím větší je riziko vzniku sraženiny. Někomu stačí jen samotná existence trombofilbího stavu.
Jako internistka jsem se setkala s hodně komplikacemi u pacientek s hormonální antikoncepcí, u kterých dodatečně byl zjištěn trombofilní stav. Proto zásadně braní HA u pacientek s Leidenskou mutací nedoporučuji!
Pouze pokud je nutno antikoncepci brát (např. kvuli endometrióze), pak se doporučuje pouze gestagenní antikoncepce, ne kombinovaná.

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky