55967  18. 10. 2014 19:38:02 - pablo0610

Už dlhšie, nie som v psychickej pohode

Dobry den.
Mam 31 rokov a skusenosti so sexom na dost nizkej urovni. Dlhodoby vztah som este nemal a taktiez plnohodnotny pohlavny styk... v mladosti som sa stranil sexu a aj neskor, z obav predcasnej ejakulacie a nedostatocnej erekcie. Preslo dlhe obdobie a stale som na tom istom mieste, uz ma to dost znepokojuje. Priznavam, ze dlhsiu dobu nie som v psychickej pohode, zo spominaneho problemu. Velmi by som chcel partnerku a uzivat si s nou. V podvedomi mam stale obavy z mozneho zlyhania pri pohlavnom styku. Potrebujem sa z tohoto pocitu zbavit, ibaze mi v tom brani aj moja nizka sebadovera, ciastocne aj moja povaha, za ktoru nie je dovod sa asi schovavat. Trocha som odbocil od temy a je to uz asi otazka pre psychologicku poradnu. Mozno som to zbytocne odkladal tento problem, napriek tomu to nechcem vzdat. Do kontaktu so zenami sa dostavam aj dodnes pomerne casto a to vo mne evokuje tuzbu po sexe... Vedeli by ste mi povedat, ci aj v tomto pripade sa zo mna moze stat uspokojivy sexualny partner ?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
mírně upravím Váš pohled. Přijde mi, že sexuálním zkušenostem dáváte příliš velkou váhu. To Vás pak nutně musí stresovat. Navíc většinu lze použít především u jedné konkrétní partnerky :) I kdybyste byl sexuální matador, tím hlavním je u sexu především zájem o druhého partnera, všímavost a otevřenost.

Netuším, z čeho pramení Vaše obavy ze sexuálního selhání, ale přijde mi, že by nebylo špatné, trochu zapracovat na Vašem sebevědomí obecně. Až si budete více věřit, zjistíte, že i když někomu řeknete o tom, že jste s nikým nechodil nebo nežil, není to žádná katastrofa. Velkou váhu při hledání partnera hrají současné informace, nikoliv to, jak to kdo měl před x-lety. Nepodceňujte sebe sama jen kvůli tomu, co jste nezažil.

Doporučuji, abyste se obrátil na šikovného terapeuta třeba z oblasti partnerského poradenství a našel cestu ke zdravějšímu sebevědomí. Zároveň si zkuste rozšířit přátelské vztahy se ženami. Když s nimi přicházíte do kontaktu, určitě mezi nimi najdete spoustu potencionálních kamarádek. Zbavíte se tak stresu jen z toho, že mluvíte se ženou. Ne každá žena je pro Vás potencionální partnerkou, tak se bavte i s těmi, o které nestojíte. Kamarádství s nimi může být velmi cenné pro poznání žen obecně, nebo poznání "kamarádek oněch kamarádek" :)
Hodně štěstí!

Komentáře uživatelů ...

Bader
19. 10. 2014 11:19:59
Určite riešenie je. Škoda že ste to nezačal riešiť skôr. Mnoho vo vás už je "zakorenené" a chvíľu potrvá kým si dáte všetko do poriadku. Všetko súvisí s psychikou tak ako píšete a s trochu malým až ustráchaným sebavedomím. Dnes sú lieky i na riešenie predčasnej ejakulácie i na podporu silnejšej erekcie. Myslím, ale, že sa vám sebe samému dá len ťažko posúdiť či u vás ide o predčasnú ejakuláciu. Pokiaľ to dôkladne nevyskúšate v praxi nebudete vedieť. Ak pri masturbácií sa vám podarí dostať k ejakulácií skoro neznamená to, že máte predčasnú ejakuláciu. Všetko to čo tu rozoberáte, by ste mal rozobrať so sexuológom. Možno vám bude stačiť si len niektoré veci ujasniť a nechcieť od seba "perfektnosť" a vašej psychike to pomôže. Len tých otázok bude viac a tu sa nedajú až tak podrobne rozobrať. Určite vyhľadajte pomoc odborníka.
pablo0610
21. 10. 2014 14:18:58
Dakujem za povzbudive slova. Nemal by som este predtym navstivit psychiatricku ambulanciu... Drzim si vacsi odstup od zien, neviem nabrat odvahu sa s nimi viac zblizit. V podvedomi stale myslim na zlyhanie pri pohlavnom styku, ale vacsi problem je ten, ze mam malo sebadovery a neviem si vytvorit vztah s nejakym dievcatom. Ked by som si aj nasiel priatelku, moj problem by si asi tym nevyriesil... Dlhsie obdobie bez sexu pravdepodobne zanechalo za sebou nasledky
Mgr.Zajic [Psycholog]
27. 10. 2014 10:45:15
A ještě krátce: Dlouhé období bez sexu zanechá jen takové následky, jaké si připustíte. Ty následky jsou jen hypotetické, bez partnerky je ani nezjistíte. Jak se však dají odstranit hypotetické potíže? Zkuste sex jako téma neřešit, dát si od něj prázdniny a věnujte se spíš tomu, jakou slečnu a proč, byste měl poznat. Poznávejte slečny i pro přátelství, neberte je hned jako sexuální objekty a zjistěte o nich více. Ideálně s nějakým spojencem, třeba psychologem ;)
pablo0610
27. 10. 2014 13:27:06
Tak po precitani tohoto textu i zodpovedanej otazky sa budem na to pozerat inak:) To je moj nejaky sprosty "zvyk" brat veci velmi vazne a to mi brani byt uvolneny, mat pocit uvolnenosti. V tychto dnoch planujem navstivit nejakeho psychiatra, aby som vedel zmenit moj nazor na zivot. Pretoze za tohto stavu vlastne nezijem, len prezivam... Opytam sa Vas, asi bude vhodne vyhladat nejaku odbornu pomoc v mojom pripade... Da sa zyvsit sebadovera, ktora mi asi najviac chyba navstivenim psychiatrickej ambulancie ? V mojom blizsom okoli nie su k dispozicii nejake partnerske poradenstva, skor psychiatricke ambulancie. Potrebujem riesit aj ine problemy okrem nizkeho sebavedomia. Dakujem. S pozdravom Pavol
Mgr.Zajic [Psycholog]
5. 11. 2014 15:07:00
No, já působím v Praze, takže nemám úplně přesný přehled o situaci na Slovensku. S psychiatrem asi nebudete mít příliš prostoru na terapeutickou práci, ale rozhodně Vám někoho doporučí. V ČR je několik sítí státem hrazených poraden ať partnerských, školních či klinických. Většinou se dá v některé najít vhodný psychoterapeut ;) Zeptejte se psychiatra a určitě něco vymyslíte.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy