56086  26. 10. 2014 22:12:12 - eragon2816

Problém s úzkosťou

Dobrý deň,
Trpím rôznymi úzkosťami. Keď sa z jednej dostanem príde ďalšia. Aktuálne trpím úzkosťou o tom, či sa môže z človeka ktorý bol od detstva normálny heterosexuál počas vývoja v poberte atď. sa mu páčili ženy teraz v 21 rokoch stať homosexuál. Stále sa pozorujem či sa nemením keďže sa obávam tejto zmeny. Mám aj priateľku normálne všetko funguje klape ľúbim ju dokáže ma vzrušiť a o chlapov vôbec nemám záujem. No pri toľkom pozorovaní chlapov či sa mi náhodou nepáčia som stratil ten zdravý odpor k myšlienke pohlavného styku s nimi nie žeby ma to lákalo len proste pri toľkom pozorovaní a premýšľaní nad tým či by sa mi to nahotou nemohlo páčiť sa mi to už nehnusí tak ako iným. Zvykol som si na tú myšlienku. Keď si pomyslím na pohlavný styk s chlapom tak pocítim stres a následne úzkosť. Ten pocit sa dosť podobá môjmu pocitu vzrušenia a tak si ich dosť často zamieňam a potom sa stresujem. Niekedy mám aký čudný pocit keď pomyslím na chlapa že mám stres a mám pocit ako keby sa mi penis stoporil ale keď sa o tom presvedčím tak to tak nie je. Je to len v mojej hlave. Proste si to len namýšľam. Už aj keď sa mi páči štýl obliekania nejakého chlapca a vidím v ňom sympaťáka tak z toho dostanem úzkosť lebo si nahováram, že sa mi páči ako že ma priťahuje. Som si istý, že muža nechcem ale niekedy ako keby som o tom pochyboval. Preto sa vás chcem spýtať či je to možné aby sa chlap, ktorého celý život priťahovali ženy tak ako sexuálne tak aj duševne zmenil na homosexuála zrazu. Poprípade keď by dlho premýšľal o tom aké by to bolo s mužom aký by s ním bol život a sex či by som to mohlo takýmto spôsobom vsugerovať si to a stane sa zo mňa homosexuál. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nejsem si úplně jistý, zda rozumím Vaší představě přeměny heterosexuála v homosexuála. Sexualita není digitální povahy s hodnotami 0-heterosexuální zaměření a 1-homosexuální zaměření. Představte si, že by nějaký test stanovil vaše sexuální zaměření na 0,2 tedy heterosexuální s nepatrnou odchylkou směrem k homosexualitě. Prakticky by to mohlo znamenat třeba to, že byste dokázal vnímat atraktivitu mužů, ale to by bylo asi tak všechno. Sexuálně by Vás nijak nepřitahovali. Co by to pro Vás vlastně znamenalo? Byla by to výhoda, nebo zdroj nejistoty? Co kdybyste zjistil, že jste na hodnotě 0,5-tedy bisexuálního zaměření, byla by to výhoda nebo opět zdroj nejistoty?

Jistě jste si všiml, že u žen se obecně homosexuální projevy tolerují (polibky, dotyky i zalíbení v ženském těle) zatímco u mužů jsou podobné projevy ostře odsuzovány (zkuste na tvář políbit kamaráda po fotbalovém zápase). Domnívám se, že právě proto pak mnoho mužů prožívá velmi trýznivě jakýkoliv pocit sympatie k jinému muži a tvrdohlavě odmítá přítomnost jakýchkoliv homosexuálních fantazií.

To, zda jste či nejste homosexuální je vlastně jedno. Hlavní je sžít, vyrovnat se se svou sexualitou. Dokud se budete bát možnosti, že jste, byť nepatrně, homosexuálně zaměřen, budete se celý život trápit. Když se s takovou možností smíříte, přijmete ji, nebude Vás nijak stresovat.

Představte si, že se ze všech sil budete snažit nemyslet na růžového slona. Čím víc si budete říkat "nemyslet na růžového slona" "musím se vyhnout růžovému slonovi", tím více prostoru ve Vašem životě bude zabírat. Až budete myslet jen na něj.

Stejně tak je možné, že se Vám penis ztopoří ve sprchách jen z obav, že byste mohl být homosexuál. Čím větší obavy z homosexuality budete mít, tím Víc Vás bude toto téma zatěžovat.

Užívejte si zkrátka vše pěkné se svou partnerkou a klidně si občas užijte pohled na vypracovaného nahého muže. Třeba Vás, když si to dovolíte, ani nebude nijak přitahovat...

Hodně štěstí!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy