56142  30. 10. 2014 17:19:57 - Tino8886

Prísny rodičia

Dobrý deň,
doma mám veľmi prísnych rodičov, funguje tu "komunizmus". Mam 21 rokov a správajú sa ku mne ako k malému. Aktuálny problém je ten, že chcem prespať u priateľky a ako 21 ročnému mi to moji rodičia nechcú dovoliť. Prosím poradte mi, ako správne vyriešiť tento problém.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
ano, právně je to tak, že rodiče nemají právo Vás nijak omezovat, jste dospělý, samostatný. Občas se stane, že rodiče svou péči a dohled protahují i nadále například u studentů, kterým přispívají na život, nebo dětem, které bydlí doma. Pokud bydlíte s nimi, zakázat jim to nemůžete.

Zkuste zjistit, proč o Vás mají obavy a jaké mají vlastně důvody, že Vás tak omezují. Pokud proti nim totiž zahájíte válku "já mám právo "vy nemáte právo" předpokládám, že to povede k výsledku, o který nebudete stát sám. No a pak máte samozřejmě možnost se odstěhovat a nebýt omezován jednoduše tím, že budete mimo jejich dosah.

Zkuste zapojit diplomacii a zjistit, proč se o Vás bojí, proč nechtějí, abyste přespal u přítelkyně. Většinou mají omezení velmi konkrétní a reálnou příčinu, často obavy o dostudování o zamezení otěhotnění vaší přítelkyně apod.

A nakonec: Dejte jim svým chováním důvod, že si jejich důvěru zasloužíte. Že se jako dospělý a zodpovědný člověk dokážete chovat. Například respektovat smysluplná omezení sám od sebe, pak ta jejich nebudou třeba.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
30. 10. 2014 23:59:05
Já v tom věku jsem se neptal, doma si museli zvyknout. Radil bych totéž. Doma bych pouze oznámil, že nemají mít starost, že se vrátím až další den ap. Problém není jen v rodičích, ale i v tom, že sám přijímáte jejich diktát. Tomu se musíte sám vzepřít, jinak Vás budou kontrolovat stále.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy