56274  8. 11. 2014 8:59:01 - Lukyn82

Těžká léčba sítnice II

Pane doktore omlouvám se že sem nebyl konkrétnější, v mé dokumentaci se nejčastěji objevují nemoci oka jako Chorioretinitída, Vitritída a Uveitída.

Krevní testy na vyloučení nejruznějších nemocí včetně zoonóz včetně toxo.. už mám za sebou 2x i revmatické nemoci (HLA B27) a spoustu dalšího (sarkoidoza...). Bohužel nevím co je ten CRION na to vám nedokáži odpovedět. Krom očí tak jediné co mě trápí jsou Afty (ty s vysokými davkami kortikoidů ustoupily) + M.Sheurmann ale ten mě zas až tak netrápí. Kontrolují mě na Imunologii, Revmatologii, Endokrynologii. Na kontroly na oční jezdím ze Zlína až do Prahy do Všeobecné Fakultní nemocnice (u Karlova náměstí) k Doc. Mudr. E Říhové (Uvealní poradna) ale tam mi v podstatě taky nic nezjistili.

1. Po každém tom zánětu kdy se mi z ničeho nic rozmlžilo vidění mi jako památka zůstaly v zorném poli slepé místa. Právě kvůli tomu docela špatně vidím a i na perimetru bylo vidět přesně v kterém místě nevidím. To je věc která mě trápí ze všeho nejvíc a právě kvůli tomu přijdu o práci (musím vidět dobře) bohužel už to tam mám víc jak rok a v podstatě žádnéá změna, myslíte si že je možná nějaká léčba (kapky, operace, kmenové buňky ..) případně jestli je nějaká šance že se to změní.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý de, CRION je Chronická recidivující zánětlivé neuropatie optického nervu, v české literatuře to ale prakticky nenaleznete a je třeba hledat Chronic relapsing inflammatory optic neuropathy v zahraniční. V některých případech se objevuje po virových infekcích. U většiny pacientů je nakonec třeba dlouhodobá léčba imunosupresivy.
Co se týče léčby slepých míst, tak to není v silách současné medicíny. Po roce je stav s vysokou pravděpodobností trvalý. V důsledku zánětu zrakového nervu byly poškozeny nebo odumřely některá nervová vlákna. Právě ta jsou zodpovědná za přenos signálu do mozku. Když v některém místě nejsou přenosuschopná vlákna, tak je vnímám výpadek. Výpadky jsou důsledkem proběhlého zánětu. SSO není při léčbě imunosupresivy není výjimečný. Sice můžete absolvovat vyšetření na neurologii pro vyloučení podráždění trojklaného nervu, ale nedomnívám se, že se prokáže. Pořiďte umělé slzy ve formě gelu, sice přechodně zamlží vidění, ale efekt je dlouhodobější. Nepřestávejte kapat ani po odeznění potíží. Je třeba dlouhodobá aplikace.

Komentáře uživatelů ...

Lukyn82
10. 11. 2014 12:50:39
2. Ještě mě trápí tzv. syndrom suchého oka (SSO), do doby než mi nasadili lék Sandimun (imunosupresivum) sem žádné problémy neměl, sice nedokáži přesně určit jestli to je z tohoto léku nebo ne ale začalo to zhruba v té době, myslíte si že onen syndrom může být způsoben tímto lékem ? Já osobně se nejvíc bojím aby to nebylo něco jíného než SSO protože mě to spíš příjde že je to nervové podráždění něčeho za okem páč mi to dělá(podráždění) jen jedno oko a jen když se dívám nohoru nebo dolů a nebo vpravo, když se dívám vlevo tak mi to nic nedělá, nejhorší na tom je že když dojde k tomu podráždění tak uplně vidím jak mi maličko cuká obraz navíc mi z toho trochu i píská v uších což se domnívám že to z těch očí jde přímo do hlavy a dráždí to i sluchový nerv. Moje oční mi říkala že nevidí nic z čeho by se to mohlo dělat. Doporučili mi umělé slzy několikrát denně ale i když si je dáám každou hodinu tak to stejně nepomůže a musí to za pár týdnů odízní samo pak mám i týden klid a pak zase nanovo. Pane doktore myslíte si že by to mohlo bt i něco jiného než SSO např zánět na zrakovém (optickém) nervu ? To by odpovídalo že mám i ony výpadky v zorném poli (viz bod 1), ale nevím možná to nesouvisí
Cocopinc
20. 11. 2014 22:51:42
to je divný, může to být i proto, že máte ty oči unavené. Mám také těžce postiženou sítnici a oči mám od té doby více citlivé na námahu. I mě více bolí hlava apod. Může to být i tím.