56353  12. 11. 2014 21:04:57 - Borec

Pridusene dieťatko

Pekny deň , ake nasledky môže mať alebo ma pridusene dieťatko plodnou vodou? Nejake nasledky mentalne a fyzicke môžu nastať? Ďakujem..

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Ptáte se velmi obecně, proto odpovědět môžu také jen obecně.
Nejdříve bych poopravila termíny. Během porodu se dítě muže takzvaně přidusit, tedy mít nedostatek kyslíku, a to z několika duvodu - nejčastěji se to stává při dlouhém porodu, muže nastat problém s pupečníkem, s placentou, nebo jde o nezralé dítěte, nebo je to kombinace těchto situací. Výslední zdravotní stav dítěte závisí od toho, jak dlouho trval nedostatek kyslíku a jak dobře bylo dítě resuscitováno (proto my lékaři většinou nedoporučujeme domácí porody).
Plodová voda je součástí prostědí dítěte v děloze, je přítomná i v plicích dítěde do jeho prvních dechu, pokud je čistá, dítě se jí nedusí. Akutním stavem se stává vdechnutí plodové vody, pokud během podou dítě vdechne plodovou vodu s příměsí smolky, což muže zpusobit špatné dýchání a infekci plic.
Všechny tyto alutní stavy v porodnictví mužou a nemusí zanechat následky na dítěti. Pokud trvá stav krátce a dítě je správně resuscitováno, muže být jeho vývoj uplně normální. Muže se však rozvinout nervové postižení ruzné závažnosti - například porucha aktivy a pozornosti (hyperaktivní dítě) nebo některá z forem dětské mozkové obrny.
Prognózu dítěte muže lékař jen odchadnou na základě svých zkušeností, a to nejlépe ten lékař, který o díťě pečuje na novorozeneckém oddělení a dětský neurolog, který zná pruběh porodu a dítě pravidelně sleduje v prvních měsících života.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí