56431  17. 11. 2014 18:16:47 - rockkooo

Strach z telesnej výchovy

Dobrý deň,
mám 15 rokov som stredoškolák telesnú mávame 2x do týždňa deň pred ňou dosť stresujem pretože v ničom nevinikám hlavne spoločenských hrách ako futbal, basketbal..... Nejde tu o to že by sa mi nechcelo cvičiť ale strašne sa bojím spoločenských hier vždy sa pri nich strápnim hanbím pretože ich neviem vôbec hrať. Na základnej škole keď sme hrali futbal a napr. nechytil som strelu kričali a vyčítali mi to že sme prehrali a toho sa najviac bojím . Na základnej sme mali učiteľa čo nekontroloval ospravedlnenky tak vždy keď som vedel,že ideme hrať futbal ... som sedel na lavičke a predstieral že mi je zle . Ale začiatkom septembra som nastúpil na strednú školu a tam je dosť prísny učiteľ doteraz som sa telesnej vyhýbal ospravedlnenkami od doktorky ale ďalej to už takto nepôjde. Chcel by som sa opýtať či nemôžem byť úplne oslobodený aj keď niesom fyzicky chorý alebo či ma nemôže úplne oslobodiť od telesnej výchovy psycholog alebo psychiater ? Za odpoveď vopred ďakujem .

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
můj názor je, že pokud někoho nějaký problém stresuje, není řešením se mu vyhnout. Představte si, že se s něčím podobným potkáte v jiném předmětu, také se budete snažit obejít celou školní docházku? Myslíte si, že Vaše nedostatky v tělocviku souvisí s tím, jak se k němu stavíte a kolik hodin jste vlastně vynechal?

Velmi vám rozumím, v každé třídě jsou lidé, kteří jsou ve sportu nadanější, i ti, kteří ho nemusí. Potíž je v tom, že tělocvik je důležitý pro všechny. Zkuste si v něm najít to zajímavé a zábavné. Co se týká kolektivních her, zkuste to probrat s kluky, že víte, že jste méně zručný, ale že si chcete zahrát. Vaším cílem není jim to kazit, ale užít si to také. Jistě mezi nimi máte i přátele, kteří vám můžou trochu pomoci. Věřím, že společně najdete řešení, jak si zahrát a užít si to společně. Zkuste se také soukromě zeptat učitele, co by Vám doporučil on, musí se tím setkávat v každé třídě. Chápu, že z něj můžete mít respekt, ale zcela jistě se s tím opravdu setkává často, jistě Vám pomůže.

Většinou se to dá vyřešit tak, že ostatní respektují méně zručné a nepeskují je za to, když něco pokazí a zkrátka jim nahrávají "citlivěji". Tím se "nově zapojení" rychleji zdokonalují a zkrátka se stanou plnohodnotnými členy týmu.

Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

rockkooo
5. 12. 2014 15:46:01
na prvom stupni zš to bolo v pohode ale ako som prešiel na druhý stupeň tak už nie vynechaval som len hodiny kde hrávame hry nebolo ich zas tak veľa keď sme mali bežať , gymnastiku v pohode som cvičil , ale teraz na strednej je to ťažké a checel by som to riešiť oslobodemím nie z dôvodu že by sa mi nechcelo ale že to neviem , a my cvičíme naša trieda a susedná a s tou druhou tiedou si moc nerozumiem takže preto , nedávno sme mali telesnú a zase som všetko pokazil všeci sa mi smiali a bol to fak zlý pocit ale dakujem vám za odpoveď :) a ešte mám jedn otázku či by ma nemohol oslobodiť psycholog ??

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy