56461  18. 11. 2014 20:31:19 - tomas1541

RTG

Dobrý den,můj syn (13) má za sebou už 10 RTG měl zlomený malíček 2 a malíček na noze pokaždé 2x tak se chci zeptat jestli mu něco hrozí (Rakovina) pokaždé měl zástěru ale stejně se tomu nedá vyvarovat :/ předem děkuji za odpověď

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den, obyčejné rentgenové vyšetrení představuje pro tělo relativně malou radiační zátěž i při opakovaném vyšetření (na rozdíl od CT vyšetření, které muže představovat i 100 - násobek záření proti normálnímu rentgenu).
Samozřejmně, pokud jde o dítě, musíme počítat s tím, že organizmus je ještě ve vývoji - je vuči záření citlivější a dítě čeká pravděpodobně do konce života ještě možnost mnoha potřebných vyšetření.
Je třeba vždy uvážlivě rozhodovat, které vyšetření je nevyhnutné (například při banálnější zlomenině bez dislokace ulomku by při dobrém hojení mohlo při kontrole u chirurga po zhojení stačit klinické vyšetření a nekontrolovat rentgenem) a vést si o těchto vyšetřeních pečlivě záznam - nejlépe do zdravotního a očkovacího prukazu dítěte.
Na Vašem místě bych se momentálně nádorového onemocnění nebála, ale snažila bych se další vyšetřování rentgenem ve spolupráci s lékařem omezovat.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí