56497  20. 11. 2014 22:20:14 - Cocopinc

Laktace jako vedlejší účinek léku

Dobrý den,
je mi 26 let a jsem bezdětná. Již čtvrtý týden užívám antipsychotikum Deniban. Současně již delší dobu beru antidepresivum Asentra. Dále beru HA. Po dvou týdnech užívání Denibanu se u mě objevila laktace při menstruaci a od té doby se jen stupňovala. Ze začátku šlo jen o trochu mleziva, ale teď už je to mléko a je ho poměrně dost. Bolí mě prsa a občas musím odstříknout, aby se mi ulevilo. Bylo mi řečeno, že by to do šesti týdnů mělo odeznět, zatím se to nezlepšuje. Hlavně bych chtěla poradit, jak se mám chovat. Jestli odstříkavat, nebo raději ne, aby se ta laktace co nejdříve zastavila. Když ale nebudu, nemusím se bát třeba zánětu?
Ráda bych se také zeptala, co si myslíte o riziku trombózy při současném užívání HA a Denibanu, který také může zvyšovat srážlivost krve? Psychiatrička věděla, že HA beru, ale přesto mi to napsala. Nemusím mít strach?
Budu vděčná za jakýkoliv komentář a radu! Děkuji

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Konzultovala som Vašu otázku s jednou pani psychiatričkou. Laktácia, ktorá sa u Vás vyskytla sa môže objaviť, ale určite by sa nemala stupňovať a zhoršovať. Ak Vás prsia bolia, vyhľadajte opäť lekárku, čo Vám lieky predpísala. Nečakajte 6týždňov. Mala by Vám buď znížiť dávkovanie alebo zmeniť liečbu. Čo sa týka trombózy, znova je nutné konzultovať Vašu lekárku, ktorá Vám predpísala lieky a vyslovene sa spýtať na toto riziko. Pri mnohých liekoch je len upozornenie možnej trombózy, aj keď riziko je minimálne. Ale tým, že nevieme presne dávkovanie a ani typ HA, je nutné to konzultovať s lekárom, ktorý Vám lieky predpisuje a hlavne berie aj zodpovednosť za to, že liečba je správna.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy