56583  26. 11. 2014 21:27:39 - Lukyn82

Težká léčba sítnice III

Dobrý den.
Minule jste mi napsal ... V důsledku zánětu zrakového nervu byly poškozeny nebo odumřely některá nervová vlákna. Právě ta jsou zodpovědná za přenos signálu do mozku. Když v některém místě nejsou přenosuschopná vlákna, tak je vnímám výpadek. Výpadky jsou důsledkem proběhlého zánětu.

Přečetl jsem si několik zahraničních článků kdy už lékaři zkoušejí na pacientech s postiženou sítnicí léčbu kmenovými buňkami a upřímně s toho co píšou to vypadá docela pozitivně jediné co mě trochu děsí je že mluví spíše o léčbě Makulární degenerace, ale jako laik nevím jestli je tato nemoc podobná té mojí a byla by nějaká naděje vyléčit i mé problémy. Co si myslíte vy ? Já chápu že pro vás to jsou zatím jen ničím nepodložené spekulace(pokusy), ale já potřebuji mít nějakou naději, bez naděje s tím viděním co mi zbylo bych neměl šanci v životě dál pokračovat. Kvůli nemoci sem přišel téměř o všechno a lékaři mě akorát litují ale nikdo mi pomoct nedokáže.

http://www.theguardian.com/science/2014/oct/15/stem-cell-success-in-treating-macular-degeneration

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, nikdy jsem neřekl, že léčba kmenovými buňkami a případně i genová terapie nejsou velkou nadějí pro nemocné, právě naopak. ALE poškození makuly a nervových vláken je jiné. Při makulární degeneraci, o které čtete, jsou poškozené zejména světločivné buňky, které zpracovávají světelné signály. V důsledku zánětu zrakového nervu odumírají nervová vlákna, která převádějí signály. Tedy jiné buňky oka. U některých degenerativních onemocnění sítnice se nejedná již jen o nepodložené spekulace. Náprava centra vidění, které dle předchozích přiložených OCT bylo u Vás také zasaženo, je budoucnost takové léčby. Ale stále nevíme, co všechno kmenové buňky, potažmo genová terapie, dokáže. Na poškozená nervová vlákna se výzkum soustředí a to vícero směry. Znamenalo by to totiž lék nejen pro Vaši situaci, ale také pro velké množství glaukomatiků atd.

Komentáře uživatelů ...

Lukyn82
11. 12. 2014 10:45:41
A co by jste mi doporučil že mám teď dělat nebo co mám podstoupit ? Vyhodili mě kvůli nemoci z práce a podle doktora to na ID ještě není, tak nevím jak svoji situaci zlepšit.