56591  27. 11. 2014 12:10:28 - satobrian

Antidepresiva

Dobrý den.
Mám problém se spaní jsem ve stresu. Zkrátím to doktoři mně stále předepisují anidepresiva,ale já nic návikového nechci. tak se ptám jestli je možné brát něco šetrného bez miliardy vedlejších učinku. Předem děkuji za odpověd

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, dokud se nevyhnete stresu, se spaním to asi nevyřešíte. Je potřeba si udělat pravidelný denní režim, s pravidelným jídlem, odpočinkem a časem na spánek, jíst dostatek vitaminů, pít dostatek tekutin, chodit na vycházky a alespoň touto cestou stres částečně eliminovat. Antidepresiva sice také stres eliminují, ale spíše člověka utlumují a kromě různě těžké závislosti mohou vyvolat i toleranci na lék (což znamená, že po určité době již lék nebude v dané dávce fungovat). Dá se eventuelně zkusit i psychoterapie, nebo homeopatika, bylinné čaje.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
27. 11. 2014 12:57:49
Nevím, jestli jsou antidepresiva návyková, obávám se, že tu určitá návykovost asi bude. Určitě prášky tělu neprospívají. Navíc znám víc lidí, kteří či spíše které po braní antidepresiv značně ztloustly. Myslím, že antidepresiva své místo mají, lepší brát prášky a mít těžkou nadváhu, než spáchat sebevraždu. Ale kvůli špatnému spaní bych je nebral. Když člověk je nevyspalý, tak pak usne. Tj. pár dní spí velmi málo, pak usne lépe díky spánkovému dluhu. Pamatuji, jak jedno léto jsem mizerně spal kvůli velkým vedrům, pak jsem usínal v práci, trvalo to aspoň 3 týdny. To jsem spal třeba jen 3 h v noci, navíc se ještě po hodině budil. Když člověk leží, tak i když nespí, tak určitý odpočinek to taky je.
satobrian
28. 11. 2014 16:14:43
A co za vitamíny nebo nejlépe fungující bylinky by jste doporučovali?
MUDr.Ciefova [Internista]
29. 11. 2014 18:43:36
Z bylinek je známá meduňka, kozlík lékařský nebo třesalka. Všechny působí proti úzkosti a nespavosti. Za zkoušku nic nedáte, rozhodně vám neublíží.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy