56637  30. 11. 2014 19:38:37 - clara.11

Krční mandle

Dobrý den,
syn 7 let, má výrazně zvětšenou jednu krční mandli, angínu měl pouze jednou nedávno (streptokok), jinak mívá spíš kašel. Má jít na její odstranění, nejsem si jistá, jestli je to opravdu nutné, aby pak nebýval ještě víc nemocný. Má odstraněnou i nosní mandli. Můžete mi říct váš názor. Děkuji.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Krční madle se odstraňují obvykle z důvodu opakovaných infekcí mandlí streptokokem, vzácněji při výrazném zvětšení mandlí, které brání polykání, dýchání, nebo jinak subjektivně pacienta omezuje. Akutním případem je absces v této oblasti, který navazuje na zánět mandlí. Vzácně může být důvodem k odtranění mandle potřeba histologického vyšetření pro vyloučení možnosti nádorového onemocnění (při jednostranném nálezu také přichází v úvahu).
Pokud máte pochybnosti, zda ve Vašem případě je zákrok nevyhnutný, nejlepší by bylo poradit se ještě s jiným ORL odborníkem, který by byl seznámen se zdravotním stavem syna a vyšetřil by ho. Nedávná infekce mandlí také přispěje ke zvětšení mandlí, je možné, že za několik týdnů se stav spontánně vylepší. Určitě zákrok ještě zvažte, nebo zkuste odložit, pokud se nejedná o akutní případ.
Studií posuzujících prospěšnost odstranění krčních nebo nosních mandlí v indikovaných připadach je hodně, výsledky se různí. Většinou zůstává nemocnost po zákroku zhruba stejná. Dnes se spíše od těchto zákroků ustupuje a rezervují se pro případy, kdy jsou madle opravdu mechanickou překážkou nebo velkým rizikem opakovaných infekcí.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí