56700  7. 12. 2014 13:47:53 - maria12345

Spanok dietata

Dobry den,
chcela by som sa opytat co mam robit ked moj 20 mesacny syn v noci nespi vobec. zaspava vecer okolo 8 ale kazdu chvilku sa budi niekedy nema suvisly spanok ani jednu hodinu. nieje kojeny a ked vstane mliecko odmieta aj cajik len place snazim sa ho upokojit kolisanim pritulenim skusam naozaj vsetko mozne ale nic nezabera. cez den sa napapa poriadne takze hladom to nieje ale dokaze vstat aj 30 krat za noc a ja si uz neviem s nim rady. cez den spinka len raz na obed a pospi tak 2 hodiny ale aj vtedy sa budi. nema nejaku poruchu spanku alebo je to normalne? dakujem

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. S věkem se spánek u dětí prohlubuje a předškolní děti (3-6 let) již spí tak tvrdě, že je neprobudí ani výraznější hluk (puštěná televize a podobně). Mladším dětem je třeba zajistit opravdu klidné prostření. Spánek probíhá v cyklech, kdy se střídá hlubší a mělčí fáze zhruba po 30-60 minutách. V té mělčí fáze někdy stačí vrznutí dveří nebo postele nebo dýchání rodičů, aby se dítě vzbudilo. U dítěte staršího jednoho roku doporučuji, aby dítě spalo ve svém pokoji. První dny se ještě může budit, ale časem se spánek zharmonizuje a dítě se také naučí usnout samo, když ho něco probudí. I v této oblasti lze dítě rozmazlovat a je potřeba určit si hranice a důsledně je dodržovat. Spánek je pro Vaše dítě i pro Vás základní potřebou a musí mít svoji kvalitu.
Níže uvedu ještě něco, co by jste mohla zkusit, pokud by to nepomohlo, bylo by na místě vyšetření dětským neurologem - ten nejlépe posoudí, zda se jedná o poruchu spánku.
Když se dítě vzbudí poprvé, můžete ho pochovat a vše zkontrolovat. Při dalších probuzeních již dítě ale z postýlky nevyndavejte, jen slovně uklidněte. Do pokoje by jste měla přicházet s postupně prodlouženým intervalem. Nejdříve hned, když zapláče, poté po 3 minutách od probuzení a postupně to prodlužovat a později zkusit, zda by byl schopen znovu usnout i sám.

Komentáře uživatelů ...

Bader
8. 12. 2014 6:20:12
I to je normálne a bežné. Správne kontrolujte či nie je hladný, mokrý a ponúkate čaj proti smädu. Ak toto všetko je v poriadku - je proste taký. Ak môžem poradiť pri nočných bdeniach a po kontrole jeho základných potrieb keď je všetko v poriadku nechajte ho v postieľke ak svetlo tak veľmi veľmi tlmené kvôli vám ( to nechajte podľa možnosti stále )tak ako ste zvyknutý na nočný režim. Nechajte ho samého ale buďte blízko. Buďte trpezlivý, je to náročné hlavne v noci ale nech vie že teraz je noc. On vie, že ste pri ňom a bude si vyžadovať pozornosť, opäť preverte či je všetko v poriadku, tichučko mu to povedzte, ( spinkaj veď si napapaný, suchý ),ale málo s ním komunikujte. Nechajte ho viac samého aby vedel, že je kľud. Veľa deti si zamení deň a za noc. Režimu ho treba naučiť. Ak je inak zdravý nemáte sa čoho báť.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí