56759  10. 12. 2014 14:31:44 - mattez

Dítě se u jídla opakovaně zatřáslo

Dobrý den,
mám skoro dvouletého syna a cca před týdnem jsem si všimla, že když si při obědě dával do pusy první lžíci polévky, úplně se roztřásl. Hlavu a ruku se lžící. Myslela jsem, že polévka byla moc horká nebo že se mu nějak třeba uskřípl sval jak ještě neumí dokonale manipulovat s tou lžičkou a různě rukou kroutí, aby se strefil do pusy. Další den se stalo úplně to samé, při první lžíci polévky. A pár dní potom jsem to u jídla zpozorovala opět, ale málo. Navíc má teď týden řidší stolici, připisovala jsem to možným rostoucím stoličkám. Může to být známka něčeho závažnějšího? Nemohu to vyhnat z hlavy. Děkuji

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Pokud nemá dítě jiné projevy záchvatovitého rázu (jiné třesy, poruchy vědomí), nemyslím si, že by to byl příznak nějakého onemocnění. Třeba je mu nepříjemný první dotek jídla nebo kovové lžíce na zubech. Nenapadá mě ani souvislost s ředší stolicí. Naše dítě to v podobném věku dělá někdy, když mu jídlo nechutná.

Komentáře uživatelů ...

mattez
10. 12. 2014 20:57:35
Děkuji za odpověď. Lžíci má plastovou a jídlo mu chutnalo, navíc doba třesu byla cca 1 - 2 vteřiny čili docela dlouho, rozhodně nebyl vědomý. Žádných dalších situací si nejsem vědoma tak snad to nic neznamená. Spíše mi to přišlo jako by dal ruku do špatné pozice a tím si nějak uskřípl sval nebo tak, ale nevěděla jsem, zda se to mlže stát.
MUDr.Jarkovska [Pediatr]
14. 12. 2014 15:46:00
To je také možné, i když jsem se s tím nesetkala. Pozorujte to a při nejbližší preventivní prohlídce nebo návštěvě lékaře ho o tom informujte, při nějaké nejasnosti Váš odešle k dětskému neurologovi.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí