56893  21. 12. 2014 20:55:49 - PerutynP

Jen samé problémy..

Všude samé problémy..Mám "kamarádku" už od první třídy (teď jsem ve druháku na střední, ale měla jsem být už ve třeťáku). Bývali jsme nejlepší kamarádky, ale v té době co jsme "byli" jsem byla na ní pěkná svině. Pomlouvala, radila hnusné věci, zkrátka se toho našlo dost..Nechala jsem ji tu když mě potřebovala. Jenže teď, když jsem vyrostla uvědomila jsem si všechny chyby, a vše se snažím napravit, ona je už na mě zlá.. Chápu to má důvody.. ale každý den mi padají výčitk do klína, urážky, výsměch..donutila mě se nebavit s holkama a klukama. Tvrdila mi o všech že o mě říkají hrozné věci, včetně kluků, že bych se měla přestat bavit s takovými lidmi. Přestala jsem. Jenže když mi naposledy řekla o klukovy kterej se ke mě choval skvěle, věřila jsem mu a věřím do teď..začala jsem pochybovat o ní, jestli mi to jen nenakecala a já ty všechny kluky a bývalé kamarádky poslala někam. S tím jedním se bavím do teď a ona o něm neví. Je úžasnej chová se ke mě hezky a nikoho jiného nemám. Každý den do mě něco ona hučí, že jsem zhubla a ona ne, že sem jejímu psovi nevyměnila vodu, že se tvářím jak pi*a..Každý den! Jsem unavená asi se chci s ní přestat bavit, ale asi tomu co jsem jí v minulosti udělala se jí cítím být zavázána a nechci jí to říct. Nemůžu ani z toho důvodu, že se bojím, že by ěm ve škole zničila..chodíme do společné třídy nebylo by to pro ní těžký, mám strach cokoliv teď udělat..dává mi na výběr jestli spolužačky které údajně o mě říkají hnusné věci i když jsou na mě milé nebo ona..nevím co mám dělat

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
chápu, že to nemáte lehké. Chápu to dobře tak, že jste se ke spolužačce nechovala úplně nejlépe a ona Vám to teď v podstatě oplácí? Tím, že od Vás odhání přátele.

Nerozumím zcela vašemu "zavázání". Pokud kamarádka přijala Vaše omluvy, proč jste jí dále zavázána? Jistě bylo těžké ji přesvědčit, že Vás Vaše chování mrzí, neznamená to však, že byste se měla nějak omezovat a trápit, pro její dobro. Obě jste zodpovědné za své chování, jistě je to pro Vás ponaučení do budoucna, ale tím, že jí necháte zasahovat do svého života, minulost nijak nezměníte.

Dejte na svůj názor, co se týká přátel, nenechte si vyhrožovat tím že "buď já, nebo oni." Kamarádka musí respektovat, že máte i jiné přátele, kamarádství není jako manželství, které znamená i povinnosti vůči druhému partnerovi. V kamarádství je vše dobrovolné a vydírání do něj rozhodně nepatří.

Zkuste si s ní promluvit o tom, proč je pro ni tak těžké respektovat Vaše přátele. Je možné, že Vám to opravdu stále neodpustila a vrací Vám to, jak jste se chovala dříve. V tom případě pak ale není možné Váš vztah nazývat kamarádstvím. Rozhodně si názory na kamarády vytvářejte ze svých zkušeností a na "klepy" někoho dalšího příliš nehleďte.

Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy