57077  5. 1. 2015 22:06:18 - mirko112

Neviem čo ďalej a nechem jej ubližovať!

Dobrý deň,
mám taký problém....Som s priateľkou niečo vyše roka ale od začiatku vzťahu ju dá sa povedať terorizujem otázkami (zo začiatku to boli otázky či ma ľúbi či je so mnou šťastná a pod. no a teraz sa mi niekedy zdá že možno práve nemá najlepšie náladu tak som schopný sa jej aj 5x opýtať, že čo jej zase je a prečo sa neusmeje a pod.) ktoré ona hovorí, že jej nejdú na nervy ale komu by nešli priznajme si. Pred týmto vzťahom som mal 4 aj niečo ročný vzťah a v ňom ma priateľka nechala kvôli inému chalanovi no a od vtedy sa to začalo....začal som klásť plno otázok, zbytočných otázok. V mojom živote dostalo miesto slovné spojenie Čo ak náhodou!!!! Neviem sa zbaviť blbých otázok a divného pocitu, že sa môže niečo zlé stať a nemusíme byť už s priateľkou spolu napr. že sa stane niečo podobné ako s bývalou alebo čo ja viem čo ešte.....proste neprekonateľný strach. Je to už teraz určite lepšie ako to bolo na začiatku vzťahu ale stále to trvá. A z toho mi zase automaticky vyplýva čo ak jej to začne liezť na nervy naozaj a skončí sa to krásne čo spolu prežívame. Je úžasná žena, viem si s ňou predstaviť všetko aj spoločnú budúcnosť (rozprávame sa o nej) ale ak sa neprestanem pýtať tak to nebude dobré....Blbé je to, že viac to vadí mne ako jej a potom za to obviňujem ju, že čo mám robiť, ako sa mám zmeniť aby bola spokojná alebo nech si nájde lepšieho a pod. veci....sám ubližujem aj sebe aj jej a nášmu vzťahu....urobil som nejaký pokrok a pýtam sa o niečo menej ale chcem aby to zmizlo úplne ale hlavne chcem aby zmizol ten strach.....pretože takýmto spôsobom nedokážem dlho človeku ubližovať ako ubližujem teraz....

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
chápu, že to zatěžuje Vás oba. Asi bych Vám doporučil to probrat s psychologem. Možná by nebylo špatné to dokonce probrat v párové terapii. Beru to jako formu žárlivosti, nejistoty, která se u Vás dá chápat, nemáte úplně dobré zkušenosti. Budete muset vymyslet, jak zajistit, aby zkušenosti z jiného vztahu neovlivňovaly ten současný. Jde o jinou partnerku, nijak ve vztahu neselhává.

Zajímalo by mě, zda Vás vlastně její ujistění uklidní a na jak dlouho? Potíž žárlivosti a nedůvěry je v tom, že důvěra se nedá dokázat. Nejistota tedy často nevyplývá z nějakých konkrétních činů (přítelkyně jde ven s kamarádkou), ale z Vašeho pocitu. Těžko soudit, nakolik ho vyvolává přítelkyně a nakolik si nevěříte sám.

Možná by Vám mohla partnerka pomoci posoudit, zda by byla vhodnější párová či individuální terapie. Nejlepší opravdu je, že si problém uvědomujete a chcete na něm pracovat. To je polovina úspěchu, to opravdu gratuluji!

Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

lauruska
7. 1. 2015 23:20:39
je skvelé,že si priznávate chybu,kiežby každý muž si ju priznával,ako vy,dôležité je,že ste si to uvedomili,a to už vedie k vylepšeniu,preto sa menej pýtate,a vôbec podľa mna nevinné otázky nie sú terorizovanie:)ako ste t nazvali,skôr horšie sú tie vaše obavy o vzťah,ale tak to má asi každý,kto veľmi miluje,neznepokojujte priateľkz a berte vštko v klude,to čo má prísť to príde,a ked nahodou niečo,aj tak to neovplyvníte,užívajte si šťastie plnými duskamia netrapte sa nad kravinami !:) majte radosť zo vzťahu.a z lásky. málo mužov si uvedomuje a ešte menej o tom dokáže hovoriť,ked ženám ubližuju,ste výnimočny chlap !:)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy