57203  12. 1. 2015 12:09:18 - vrbodol

Nutkání na močení před spaním či v novém prostředí

Dobrý den.
Moje 6 letá dcera má před usnutím problém že chodí třeba 6x než usne čůrat,přitom jí to většinou nejde.Takže když si spolu asi tak hodinu čteme stále odbíhá a při usnutí si furt vyhrnuje noční košilku,aby si jí prej nepočůrala a usíná s kolenama až u brady ,že se bojí.Přitom od doby co se naučila chodit na nočník se nikdy nepočůrala a když se jí to ze začátku nepovedlo tak jsme se na ní nikdy nezlobili.Vysvětlování že se nikdy nepočůrala nepomáhá.Taky ze záčátku ve školce a ve škole furt odbíhala a učitelky měli starost jestli nemáme jít k psychologovi,ale po čase se to vždy srovná.Tam to je vždycky než se otrká nebo najde kamarády.Také to má někdy při cestování.Jelikož já trpim celej život syndromem dráždivého tračníku,tak vím jak to dokáže komplikovat život a rád bych s tim něco udělal,aby se to u ní nezvrtlo taky v něco takového.Myslíte že by psycholog mohl pomoci?Nebo co by jste poradili? Žena říká že by ji to ještě více stresovalo,ale mě příjde že to trvá dost dlouho.
Děkuji.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Návštevu detského psychológa odporúčam. Detský psychológ Vám vysvetlí ako k dcére pristupovať a zároveň Vás aj ukľudní a vysvetlí mechanizmus tohto problému.
Správanie, ktoré opisujete je bežné pre detičky v menšom veku. Pred spaním sa snažia chodiť čo najčastejšie na toaletu a skúšajú aj trpezlivosť rodičov. Pocikať sa je totiž sociálne nežiadúce a tak vedia, že povolíte. Niekedy je to manipulácia ako neísť spať. U starších detičiek však toto správanie postupne mizne. V nových situáciách to môže byť spôsob, ako uľaviť napätiu, ktoré vzniká. Tým myslím, že ak sa necítim dobre v novej spoločnosti, vypýtam sa na záchod a zo situácie som tým unikla. U detí to nefunguje takto vedome. Je to len niečo, čo vedia, že funguje. Treba im však ukázať aj hranice. A to Vám vysvetlí psychologička ako to urobiť citlivo. Napríklad odmeňovať za to, keď vydrží celú hodinu v triede neísť na WC. Alebo večer pred spaním najskôr prečítať rozprávku, potom vycikať a nechať spať. Niekedy je to len o narušení zaužívaných rituálov a správanie samo vymizne.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy