57265  15. 1. 2015 13:27:31 - kelis.mor

Megalopapila u novorozence

Dobrý den,
máme 3 měsíčního chlapečka, který má od narození výrazné otoky víček. Nejdříve měl i zhnisané očička- ve výtěru objeven streptokok, po aplikaci několika antibiotických mastiček, oči nehnisají, ale otok stale trvá. Prakticky většinu dne kouká jen škvírkami, oči otevře na chvíli, poté si ulevuje. Včera mu byla provedena sondáž a průplach slzných cest a vyšetření fundu. v slzných cestách bylo nalezeno několik drobných překážek, které byly odsraněny. Ale otok stalé trvá. Je možné, že otok je spojen s neprůchodnými slznými kanálky, i když mu oči nehnisají ani výrazně neslzí?
Dále mu byla zjištěna při vyšetření megalopapila. Jinak syn fixuje, usmívá se, pozoruje. Chtěla bych poprosit o Váš názor na otoky víček a na zjištěnou megalopapilu - má tato diagnóza vliv na zrak? Děkuji. K.P.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Váš syn je jistě sledován dětským očním lékařem. Více poznatku v oboru oftalmologie než on, já nemám. Pokud máte nějaké pochybnosti, nechte si vše znovu podrobně vysvětlit, nebo požádajte o konzultaci jiného dětského očního lékaře/ku.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí