57400  3. 2. 2015 19:44:45 - womenka

Elektrin komplex

Resim celorodinny problém, před rokem a pul jsem se privdala do rodiny vdovce s dvemi dcerami, tehdy byly holkam 10a13 let, svatba byla po 3 lete znamosti, deti vysrustaly v rodinne alkoholicky a otce který se staral, pote co jsem zacala s nim svůj vztah, tak mi starsi dcera dělala naschvály, napr. vyvesovala fotky matky, sedela u sprchového koutu otce když se sprchoval ve spodnim pradla a pod, prosila jsme tehdy partnera, aby chom věci resili s detskym psychologem, řekl mi ze nechce dceru vystavovat takove zatezi, takze to běželo samospádem, dnes situace vypada tak, ze starsi dcera nyní jiz 17 letase se mnou nebavi, funguje na bazi ja a muj tatinek, uzurpuje si cas sama pro sebe aby s nim byla sama, napr. navari jidlo jen pro sebe a pro nej, zavira se s nim v pokoji , dozaduje se dovozu a odvozu na krouzky aby s nim byla sama, me absolutne nerespektuje, nepomaha mi v domacnosti a vse se musí tocit kolem ni. Ja uz situaci nezvladam a partner nechce nic resit.Vyvstavaji siruace , kdy napr. se partner fenuje v koupelne, kde je i spolecny zachod a dcera tam dojde a v hovoru s nim se jde vymocit, minule byl partner na velke a ona se tam v klidu malovala a vykladala s nim, tak tohle proste nezvladam, když jsem oponovala na nejake soukromi, tak partner řekl, ze na tom nevidi nic spatneho. Ja prestoze se normalne staram o rodinu, tak mam pocit, ze jsme tam jenom element navíc na tu praci. Pochopitelne ona vyuziva všech služeb , které ji poskytuji, ale jeji chovani ke me je hrozne, mam pocit, ze ani manzel není schopen nastavit parametry, minule ztropila hysterickou scenu když jsme se zdrzeli a ona na nej cekala, a když uz to nebralo konce tak jsem se snažila uklidnit situaci, ze se nic nestalo, aby po nem nervala, na to se mi dostalo vynadani od manžela co si to dovoluju. Nechce se mi v takove rodinne atmosfere existovat, jde to mimo muj ramec a nedela mi to dobře a mam za to, ze se jedna o typicky elektrin komplex se vsim vsudy i s nevrazivosti dcery ke me. Prosim poradte mi jake mam zaujmout stanovisko a co se da v tehle situaci delat, dekuji za odpověď a zdravim

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dobrý deň. Nech sa zamýšľam nad situáciou z tej alebo onej strany, bez podpory manžela sama toho veľa neurobíte. Aký vzťah máte s manželom? Ako to zvláda tá druhá dcéra. Nedá sa s ňou porozprávať, aby ste získali aspoň jej podporu? Zo správania, ktoré ste opísali je evidentné, že dcéra je na otca naviazaná viac ako by bolo treba, ale mám pocit, že otcovi náklonnosť dcéry rovnako vyhovuje. Toto spôsobuje momentálne problém Vám, ale neskôr to bude spôsobovať problém aj jej, ak si nájde partnera a nevylúčila by som, že aj otec bude neskôr žiarliť na kohokoľvek, kto sa objaví v jej živote.
Osobne si myslím, že by ste mali trvať na rodinnej terapii. Skúste si vyhľadať niekoho, kto sa zaoberá rodinnou terapiou Virginie Satirovej. Prípadne si o tom prečítajte na internete. Pretože ak sa Vám nepodarilo za tie roky s manželom pohnúť a na dcére nevidíte žiadne ústupky, sama sa obávam, že si s problémom bez odbornej pomoci už nepomôžete.
Tiež by som Vám ale odporučila robiť servis len manželovi. S manželom dohodnite pravidlá, napríklad, prať a žehliť si musia dcéry samé a musia pomáhať v domácnosti, či už umytím riadu alebo vysávaním a stanovte aj sankcie ak tak nespravia. Ak sa Vám podarí dosiahnuť pravidlá, nemuseli by ste sa cítiť aspoň ako slúžka v domácnosti. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
5. 2. 2015 21:29:13
To, co popisujete, je docela síla. Je to nezdravý vztah mezi otcem a dcerou, většina lidí by to považovala nejen za neslušné, ale možná až za perverzní, myslím ty věci z koupelny. Myslím, že byste měla na manžela přitlačit, aby s tím skončil. Žádné aby se sprchoval a dcera tam byla v koupelně, jen tam tak seděla a další věci. I to agresivní a současně vypočítavé jednání dcery vůči nám, to bych si líbit nenechal. Pokud by manžel se cítil na dceru vázaný, tak bych si sbalil kufry a odešel. Pak bych neřešil, co spolu dělají, tam velmi snadno dojde k tomu, že půjde o trestný čin, daleko od toho nejsou. Obávám se, že manžel, pokud na něj nepřitlačíte, tak nic měnit nebude. Buď je tak slabošský typ, nebo mu to vyhovuje. Je to podobné, jak kdyby měl druhou partnerku. Tím, že jde o dceru, tak je to daleko horší, i když doufám, že fyzicky spolu snad nic nemají. Tohle jsou ale velmi nezdravé duševní vazby, kde to je asi horší, než když manžel některé ženy jí jednou opilý na večírku zahne s kolegyní, ale není na ni navázaný. Na nuda pláži jsem jednou za soumraku zažil, přišel tam asi 50letý tatík tak 15letou dcerou. Ve vodě dováděli, jak kdyby to byla jeho partnerka. Pak tam spolu leželi, já byl kus od nich, byli přikrytí dekou, ale vypadalo to, že on ji dráždí na prsou i dole a ona mu honí přirození. Pokud spolu nespali, tak to asi trestný čin není, i když podle mého to je hnus na entou. To, jak jsou u vás manžel a dcera společně v koupelně, to má značný erotický náboj a klidně se to může posunout dál, velmi snadno.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy