57466  18. 2. 2015 15:55:51 - denisak1

Zvýšené GMT

Dobrý den.
V prosinci 2014 jsem měla odběry krve, kde vše bylo v naprostém pořádku. Před týdnem jsem měla opět odběry krve, kde vše bylo v pořádku, kromě jedné jaterní hodnoty GGT, která byla zvýšená na 1,09. Dvakrát týdně si dám tři deci kvalitního červeného vína. Před odběrem jsem však týden neměla vůbec žádný alkohol. Jak moc je tato hodnota znepokojující a čím může být způsobeno její zvýšení? V září minulého roku, bylo sono jater, vše v pořádku. Žiji zdravě, sportuji, neberu žádné léky. Děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, hodnota, kterou udáváte, není zas tak vysoká, jde jen o mírné zvýšení. Udělala bych ještě kontrolu po cca měsíční úplné abstinenci. Zvýšené izolované hodnoty GMT mohou být spojeny s abusem alkoholu, ale i nemusí. Dále může jít o steatózu (ztukovatění) jater, prodělanou hepatitidu, ale u posledních dvou jmenovaných jsou obvykle zvýšené i ostatní jaterní enzymy. Někdy jsou vídány u zvýšené funkce štítné žlázy.
Pokud i po měsíci bude hodnota zvýšená, provedla bych další testy (hormony štítné žlázy, hladiny cholesterolu, serologie na hepatotropní viry).

Komentáře uživatelů ...