57556  3. 3. 2015 11:45:53 - patrisa12

Vyšetření na endokrinologii

Dobrý den,
už delší dobu mně trápí spíše kosmetické problémy. Mám 20 a stále mně trápí akné (tvář, záda, občas nohy), mnohem víc než mé kamarády a lidí v mém věku. Přitom na osobní hygienu jsem velice pečlivá, sprchuji se každý den, používám kvalitní a drahou kosmetiku a krémy. Také mám problém s ochlupením na místech pro ženy neobvyklé (horní ret, brada, okolí pupíku) tento problém jsem začala řešit IPL ošetřením, což částečně pomohlo. Paní, na IPL mi říkala, že to ochlupení může být dědičné, nebo ho mají ženy tmavšího typu (což já nejsem), ale také může být příčinou nesprávné funkce štítné žlázy nebo hormonální poruchy.
Hlavně v mém věku jsou tyto problémy dost nepříjemné a mně jako ženě to trochu sráží sebevědomí. Nechci z toho dělat velkou tragedii, ale myslím, že tyto problémy musí mít nějakou příčinu a ráda bych jí věděla a pokud je něco v nepořádku s mým zdravím, tak to chci řešit. Mám tedy otázku je v tomto případě vhodné abych se objednala na vyšetření na endokrinologii, popřípadě poprosím o doporučení nějaké jiné vyšetření, které by pomohlo odhalit příčiny mých problémů a vyřešit je. Ráda bych také věděla jak probíhá vyšetření na endokrinologii.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vedle hypetrichózy (zvýšeného ochlupení po celém těle, vyskytující se u mužů i žen) se vyskytuje i hirsutismus (u žen ochlupení na místech, které pro ženu nejsou typické - hrudník, obličej). Obojí může být dáno geneticky, příčina může být ale i v hormonální poruše (štítná žláza, zvýšená hladina testosteronu např. u PCO). Hormony štítné žlázy vám může odebrat i praktický lékař, dále bych doporučila vyšetření na gynekologii (ultrazvuk vaječníků, ev. i zde je možnost odběru hladiny testosteronu) a gynekolog vám může předepsat antikoncepci s antiandrogenním účinkem. Vyšetření na endokrinologii je také možné, ale nejdříve bych šla cestou svého praktického lékaře a gynekologa, teprve pokud oni nic nenajdou, pokračovala bych na endokrinologii.

Komentáře uživatelů ...