57602  7. 3. 2015 14:15:49 - qweasy

Nechce pit

Dobry den.
Doteraz som kojila,takze sme tekutiny navyse neriesili,syn ich mal dostatok z materskeho mlieka. Avsak mame 6mesiacov a zaciname papat zeleninki,ovocie,obylniny,...teda musime doplnat aj ine tekutiny...Bohuzial uz vyse mesiaca sa ho snazim naucit pit ale ziadny uspech. Nechce pit vodu ani cajik. Skusali sme pit z flasky,z flasticky s takym sosacikom,z lyzicky,zo striekacky ale minimum uspechu. Tristvrte ak nie vsetko drzi v ustach a hned vypluva von. Akoby nevedel vobec to prehltnut,nie,ze by len nechcel tahat. Skusam to dennodenne a ani sa to nelepsi. Chcem aby mal dostatok tekutin nech mu potrava pekne travi,aby nemal problemy so stolicou. A navyse uz sa zacina oteplovat vonku,tak bude nutne tekutiny doplnat. Prosim skuste mi poradit ako ho to naucit,ako napredovat. Dakujem.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Nemějte obavy, žízeň je přirozený popud, který i Vaše dítě bude časem k pití motivovat. Pokud pořád 3 a více-krát denně kojíte a další strava je kašovitá, dítě nepotřebuje příliš tekutin navíc, když není velké horko a nemá horečku nebo ztráty tekutin zvracením nebo průjmem. Způsob podání tekutin je zcela na Vašich preferencích, měl by postupně mířit ke samostatnému pití z hrnku.
Dětem starším 6 měsíců se zavádí tekutiny postupně, daleko nejlepší je čistá voda, do 1 roku kojenecká. Kolem 10 měsíců se dostanete přibližně na 200 ml vody denně, tedy 2 deci a pozvolna, jak budete méně kojit, se dávky zvyšují, po jednom roce 500 - 1000 ml vody denně, záleží na složení stravy a kolik mléka vypije. Přesná potřebná dávka tekutin se počítá na kg hmotnosti, ale přesné číslo za normálních okolností nemusíte hlídat. Konzistence stolice závisí kromě tekutin úměrně také na množství zeleniny obsažené ve stravě.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí