57610  8. 3. 2015 17:57:46 - satobrian

Nadměrné pocení

Dobrý den.
Rad bych poprosil o radu. Jakmile zadní něco dělá prace na zahradě nebo sportování. Tak ze mne okamzite zacne lejt. Propotim úplně na durch vše co mám na sobě. Da se ztoho zdimat voda a tobze mne ještě voda teče proudem.. Děkuji za odpověď co zatím je. Čím to eliminovat

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nadměrné pocení při zvýšené aktivitě není považováno za nemoc, i když svého nositele obtěžuje. Pokud by k pocení docházelo i v klidu, pak se jedná o nemoc (tzv. hyperhydrózu). Nadměrné pocení může být dáno genetickými predispozicemi, často se vyskytuje u obézních, u žen v menopauze, při zvýšené činnosti štítné žlázy. Pokud je pocení i v klidu, zejména noční pocení, je nutno vyloučit existenci nádorového onemocnění nebo infekce.
Existuje několik možností, jak se zvýšeným pocením bojovat, od perspirantů/deodorantů, babských rad (šalvěj), píchání botulotoxinu, léky (anticholinergika) až po chirurgické metody (hrudní sympatektomie).
Vzhledem k tomu, že u vás jde o pocení při zvýšené činnosti, zvážila bych odebrání hormonů štítné žlázy, krevního obrazu, ev. i zánětlivých parametrů, z léčby bych volila tu nejméně invazivní.

Komentáře uživatelů ...