57707  15. 3. 2015 23:24:11 - sonis

Střevní chřipka u kojence

Kojenec na umělé výživě 5m, 8kg , častá stolička, 1 silné blinkání (zatím). sourozenci prodělali jednodenní velmi silnou nevolnost se zvracením. po každém pokusu o příjem potravy nebo pití se sourozenci znovu poblinkali. předpokládám stejný průběh i u našeho nejmladšího. je třeba jet do nemocnice i když ještě nenastala dehydratace? jaký bývá průběh léčby v nemocnici. může být matka u dítěte, když bude mít stejné příznaky?

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o infekci, která probíhá v rodině. U malých dětí se nepřestává s výživou mateřským nebo umělým mlékem, jak jste zvyklá, jen můžete dávat menší dávky, když by zvracel. Při větších ztrátách tekutin a minerál§ stolicí a zvracením přidáte čistou vodu nebo Kulíška v lhvičce nebo lžičkou.
První známkou snížené hydratace je méně časté močení, další je úbytek hmotnosti - u kojenců nejpřesnější metoda ke stanovení dehydratace. Další příznaky již laik nemusí rozpoznat a je třeba se nechat vyšetřit u obvodního lékaře, o víkendu na pohotovosti.
V nemocnici obvykle dítěti odeberou krev a zjistí míru dehydratace, odeberou i vzorky stolice, podle potřeby se zavádí nitrožilní rehydratace - infuze. Doprovod dítěte musí byt zdráv, může to být i otec nebo prarodič.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí