57928  2. 4. 2015 17:52:48 - PeLa

Záklon hlavy u kojence

Dobry den,
prosim o radu dnes jsem neuhlidala hlavicku u 3 mesicniho ditete. Drzela jsem ji pres rameno jako na odrihnuti a tak moc se ji hlavicka prevratila dozadu. Citila jsem i jak ji tam neco luplo. Nebrecela a chova se normalne.jenom me to vrta hlavou jestli jsem ji tim neublizila. Poradte prosim

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Toto se občas stává, když je dítě chováno ve svislé poloze. Podle vašeho popisu toho, jak se dítě poté chovalo, se pravděpodobně opravdu nic nestalo. Po takové příhodě, i když dítě nejeví známky bolestivosti krku, je dobré s dítěte zacházet velmi šetrně a pokládat ho ke spánku a odpočinku na velmi měkký nejlépe péřový polštář na pevný základ (matraci) - teplo a stabilita v této poloze by pomohly s případnou blokádou měkkých struktur krku. Při neklidu nebo bolestivosti vyhledat lékaře.
Obecně nedoporučuju k chování dítěte svislou polohu a k odříhnutí můžete použít například polohu tygříka do 3 měsíců věku a polohu klokánka od 3-4 měsíců - podrobněji v publikaci Něžná náruč rodičů od Evy Kiedroňové.

Komentáře uživatelů ...

drAdam
3. 4. 2015 20:35:03
Dobrý den, prohmatejte jí POMALU krk vzadu a velmi opatrně vepředu, pokud začne plakat, nebo změní obličej jako by jí to bolelo, nebo sebou cukla okamžitě k lékaři.
PeLa
6. 4. 2015 10:43:57
Dobry den prohmatala jsem ji krcek a zda se vse v poradku. Doufam. Dekuji za komentar

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí