57937  3. 4. 2015 20:12:00 - marse

Slzné kanálky

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Vaše zkušenosti v oblasti očních kanálků u dětí. Dceři (2 roky) slzí střídavě pouze venku obě oči Problém se objevil až po 1 roce.. Po navštěvě očního lékaře byl zjištěn problém pouze na levém oku. Dcera se bohužel nechtěla nechat vyšetřit, takže nevíme zda jsou kanálky zúžené nebo neprůchodné. Doporučil nám podstoupit vyšetření v narkoze a řešení dle situce. Zajímalo by mě, zda je ještě možnost, že se kanálky zprůchodní sami? A jaké jsou rizika, kdyby jsme operaci nepodstoupili? Slzení může souviset jen s kanálky nebo může značit i jiný problém, např. oční nádor?
Děkuji za odpověď

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, slzení je nejčastěji projevem zánětu, alergie a zúžených slzných kanálků. Nádory v dětském věku jsou více než raritní a když jsou obtíže pouze občasné, tak bych tuto diagnózu ani nezvažoval. Když má problémy jen venku a ještě střídavě, tak lze očekávat spíše zúžení. Úplná neprůchodnost je nepravděpodobná. Slzné kanálky se upravují do max. 1 roku věku, takže spontánní úprava se nedá již očekávat.
Když nebudete situaci řešit, tak je z dlouhodobého hlediska možný úplný uzávěr slzných cest, který se pak dá řešit jen operačně. Zkuste s dcerou vyšetření podstoupit ještě jednou. Na poprvé jsou děti rozrušené a při druhé návštěvě se většinou zadaří. Pokud to s dcerkou v ambulanci bylo velmi složité, ..tak se takovéto krátkodobé nakózy neobávejte a podtupte to. Budete mít klid a jasno.

Komentáře uživatelů ...

drAdam
5. 4. 2015 15:58:23
Dobrý den, k vyšetření bych přistoupil, jak pro váš klid, tak pro zdraví vaší dcerky. Retinoblastom by to být neměl, ale toto na 100% bez vyšetření nemohu posoudit.