58045  26. 4. 2015 11:34:25 - Julia111

Gynekologický problém

Dobrý deň, keďže už 3 roky mávam bolesti v spodnej časti veľkých lábií hlavne v stoji a sede (v leže nie), pri gyn.vyšetrení nie je nič vidieť, robili mi MR s výsledkom: Vľavo sa v natívnych sekvenciách zobrazuje dilatovaná ovariálna véna ústiaca do ľavej renálnej vény. V.ovarica pred vtokom do ľ.renálnej vény je priemeru do 11 mm. Po aplikácii kl sa v.ovarica l.sin enhancuje retrogradne takmer súčasne s vysycovaním v.renalis l.sin-v.s. známky refluxu. Bez známok nut cracker syndromu. 1.Môže reflux do v.ovarica l.sin spôsobovať varixy-bolesti veľkých lábií vľavo a varixy na ľavej nohe? 2.Čo hrozí ak by sa to neriešilo, aké problémy môžu byť? 3.Aké sú riziká pri embolizácii, aké môžu nastať problémy uzavretia v.ovarica vľavo kovovou špirálou?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, levá ovariální žíla se napájí normálně do levé renální žíly, odvádí krev z oblasti vaječníku, nikoliv z oblasti zevních rodidel (a tedy velkých lábií, odtud krev odvádí v. cava inferior, která s ovariální žilou není spojená). Tudíž ani reflux do této žíly nemůže bolesti v oblasti zevních pohlavních orgánů způsobovat. Dle popisu nejsou známky nut cracker syndromu, což znamená, že žíla je jen rozšířena, ale ne varikózně.
Nyní jde spíše o můj názor internisty, osobní zkušenosti s takovým případem nemám, ale nepředpokládám, že by tento nález způsoboval nějaká rizika, a tudíž dle mého názoru není potřeba ho ani řešit, jakýkoliv operační zásah by způsobil více škody než užitku. Embolizace je také nepravděpodobná (reflux není podmínkou vznikou trombózy).

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky