58157  16. 5. 2015 11:08:24 - akzuz

Ovulácia

Dobrý deň. Mala by som otázku ohľadom ovulácie. Nemám pravidelný menštruačný cyklus, ale spravidla od tých 35-37 dní. Niekde som čítala, že luteálna fáza sa začína od ovulácie a trvá 12-14 dní, maximálne 16. Je možné, že moja ovulácia prebieha až okolo 18.-20. dňa cyklu? Mám 19 rokov. Ďakujem za odpoveď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pokud máte menstruační cyklus nepravidelný, může dojít k ovulaci kdykoliv. Luteální fáze může být také různě dlouhá, obvykle 12-16 dní, ale může být kratší i delší. U kratší luteální fáze může dojít k ovulaci i krátce před menstruací, ale v tomto případě spíše nedojde k otěhotnění, protože se brzy odlučuje děložní sliznice a oplozené vajíčko se nestihne uchytit - přesto existují i takto vzniklá těhotenství. Pokud máte cyklus prodloužený, bývají obvykle prodloužené i všechny fáze menstruačního cyklu.
Nejlepší způsob na zjištění ovulace je měření bazální teploty nebo ovulační testy.

Komentáře uživatelů ...

akzuz
16. 5. 2015 17:14:20
V prvom rade ďakujem za Vašu odpoveď. Mala by som však ešte jeden problém.S priateľom sme spolu 7 mesiacov a minulý týždeň v nedeľu sme mali prvý raz pohlavný styk. Ani by som to možno nenazvala doslova pohlavným stykom, pretože to bol skôr len "pokus", presnejšie vnikol do mňa asi na minútku a to bolo všetko. Bolo to ale bez ochrany, preto mám trošku strach. Naposledy mal ejakuláciu 2 dni predtým,ako sa to stalo. Bolo to bez ejakulácie ale tá tzv. predejakulačná tekutina tam bola. Viem,že je o tom všade písané neúrekom, ale nedá mi nenapísať sem. Je možné,že by tá tekutina obsahovala spermie aj keď k ejakulácii došlo o 2 dni skôr? Menzes som naposledy mala 25.4 (cyklus 35-37 dní).
MUDr.Ciefova [Internista]
16. 5. 2015 19:41:30
Dobrý den, spermie mohou být (a jsou) v každé ejakulační tekutině, bez závislosti na tom, kdy byla poslední ejakulace. Co se týká rizika otěhotnění z předejakulační tekutiny (tzv. kapiček lásky), určité riziko tu je, ale opravdu velmi mizivé, většinou po předchozí ejakulaci, po které se muž nevymočil, kdy zůstanou nějaké spermie v močové trubici muže (takže ve vašem případě je riziko nulové). Pokud máte pochybnosti, doporučuji si udělat těhotenský test po 2 týdnech od proběhlého styku.

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky