58178  18. 5. 2015 11:36:13 - Aladinka

Kdy došlo k otěhotnění

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, která ze souloží byla oplodňující-styk byl 18.6.2014, poté se klasicky dostavila menstruace (cyklus 31 dni). Další cyklus byl bez pohlavního styku, menstruace se také klasicky dostavila a další cyklus byly styky ve dnech 10.,12.,16.,23. a 24.8. Poslední týden v srpnu už jsem na sobe cítila že mi není dobře, bolely mě záda, prsa a točila se mi hlava, menstruace se nedostavila a v den, kdy mela přijít, byl těhotenský test pozitivní. Dle ultrazvuku mi ve 13tt stanovili termín 4.5.2015 a dle poslední menstruace 8.5.2015.
Mohlo by k oplodnění dojít již ze soulože v červnu?
Menstruační cykly bývají 31-34 dni
Děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, datum porodu se nejpřesněji určuje podle ultrazvuku ve 12. týdnu, pokud vám termín porodu stanovili na květen, pak k oplodnění došlo v srpnu (dle termínu porodu nejspíše v první polovině srpna).
Oplodňující styk nemohl být v červnu, protože termín porodu by byl někdy v únoru/březnu a ne v květnu, takový rozdíl by byl rozhodně na ultrazvucích poznat. Navíc po styku v červnu se dostavila menstruace, také jeden ze znaků, že těhotenství nejspíše nebylo.

Komentáře uživatelů ...

Aladinka
1. 6. 2015 13:36:20
Děkuji za odpověď 1.trimestrální screening dělal jiný doktor, než můj ošetřující-ten vždy plod viděl o 2 týdny starší. Měla jsem tehotenskou cukrovku, tak to prisuzoval tomu. Nikdy me nenapadlo se ho na to zeptat. Kdy by tedy musela byt oplodnujici souloz (nebo vubec menstruace pred oplodnenim) v pripade, ze byl plod o 2 tydny starsi? Dekuji za odpoved.
MUDr.Ciefova [Internista]
2. 6. 2015 16:07:23
Dobrý den, je nepravděpodobné, aby u jednoho lékaře byl plod vždy o 2 týdny starší a na prvotrimestrálním screeningu by byl mladší, jen proto, že ultrazvuk dělal někdo jiný (navíc ultrazvuky u screeningu jsou dělány na kvalitnějších přístrojích a kvalifikovanýými lékaři, kteří na to musí mít licenci). I podle poslední menstruace by seděl termín porodu na začátek května a tedy i termín početí na první polovinu srpna.

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk