58256  22. 5. 2015 20:16:09 - Chosefa21

Štítná žláza, antikoncepce a těhotenství

Dobrý den,
Již pár let chodím do endokrinologické poradny a beru každé ráno Jód a Letrox (obden půlku a celou tabletu), trpím sníženou funkcí štítné žlázy. Také beru antikoncepci MYWY již pár let. Jestě než mi gynekoložka dala antikoncepci tak jsem měla nepravidelnou mestruaci (skoro vždycky - to byl důvod pro antikoncepci) a také jsem brala léky jako je Provera na upravení cyklu. Myslíte že všechny tyto potíže naznačují že je tu velká šance že nebudu moct mít děti prirozenou cestou? nebo že budu mít problémy s otěhotněním? protože čtu různé články i odborné o tom, že když má žena nepravidelnou menstruaci a jeste potíže se štítnou žlázou většinou má i problémy s otěhotněním a mam strach, bojím se protože své děti určitě chci mít, je mi 23 let. Takže prosím o radu, nejakou zkušenost nebo co byste tam vyvozovali z mého stavu?? opravdu pro mě je každá názor dobrý. Mám tedy sníženou funkci štítné žlázy, beru jod a letrox (půlku a celý obden) a měla jsem vždy tak nejak nepravidelnou menstruaci do té doby než jsem začala brát antikoncepci.Také by mě zajímalo jestli antikoncepce nejak negativně neovlivnuje následné početí? Prostě bych vzhledem ke svému stavu jak jsem ho popsala chtěla vedet co byste z toho vyvozovali. Děkuji moc za odpoved.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nemusíte mít strach, pokud vaše štítná žláza bude dobře korigovaná léky, neměla by při otěhotnění dělat žádné problémy. Naopak neléčená štítná žláza bývá častou příčinou nemožnosti otěhotnět.
Co se týká nepravidelnosti menstruačního cyklu, do 20-ti let je nepravidelnost také běžným nálezem a většinou se postupem času upraví. Důležitá však není pravidelnost menstruace, ale to, zda dochází k ovulaci, což zjistíte až po vysazení antikoncepce. Někdy po vysazení antikoncepce trvá úprava menstruačního cyklu déle, u někoho naopak dojde k otěhotnění hned po vysazení.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk