58295  25. 5. 2015 17:38:16 - yumiko

Silná zápcha

Dobry den,
moja 14rocna dcerka ma problemy so zapchou. Uz 2tyzdne sa jej neda vykakat,a hrozne sa stazuje ze ju boli brucho,a ze citi pichanie v oblasti podbrušia. Doktorka mi poradila čierne uhlie ale vobec to nepomaha.. prosim vas ak mate dake rady poradte,som zufala. dakujem

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Režimová opatření k prevenci zácpy jsou hlavně pitný režim - 1-1,5 l vody denně, strava s dostatkem vlákniny - ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, případně probiotické kultury a dostatek pohybu.
Když přesto problém nastane a trvá více dnů nebo dokonce týdnů, je především potřeba odstranit nahromaděnou stolici, která způsobuje bolest břicha. Na to je vhodné použít nějaké léčivo změkčující stolici ( s tím černým uhlím mi spíše přijde, že došlo k nějakému omylu v komunikaci, to se běžně používá při průjmu). V tomto případě by byl vhodný Forlax nebo Laktulóza v dávkách, které změkčí stolici a umožní její vyloučení. Z přírodnějších metod je vhodná hrušková nebo švestková šťáva. Kdyby to nestačilo, je potřeba použít klyzmata. Vyloučení nahromaděné stolice se nepodaří najednou, většinou to trvá několik dní - užívá se zmíněné projímadlo, kterého dávka se snižuje nebo opakované klysmata. Poté je potřeba důsledně dodržovat režim zmíněný výše.
Konzultujte prosím znovu Vašeho pediatra.

Komentáře uživatelů ...

bxrbora
25. 5. 2015 17:50:19
Drahá yumiko, neviem už ako ti poradiť, ale dávaj si pozor aby si nezomrela do rána. Nikdy nevieš, možno ti to nepustí a roztrhne ťa.
ajjkhf
25. 5. 2015 17:58:35
Dobre napisane aj mne sa to raz takto stalo a skoro mi roztrhlo nosny dierku vazne pozor na taketo veci .. bude to tym asi ze si mala anal a na čepke mal daku infekciu a mas zapchu

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí