58315  26. 5. 2015 20:59:51 - Jarek008

Prostata

Dobrý den.
Rád bych vás touto cestou poprosil o radu. Můj děda si nechal udělat krevní test a bylo mu zjištěno, že má několikanásobně překročený prostatický antigen (možno i zaslat kopii výsledku rozboru). Vzhledem k tomu, že ho nemůžu přesvědčit k návštěvě nemocnice, tak bych se rád poradil, jestli je možné na základě rozboru udělat nějaké závěry. Praktický lékař jej děsil, že má nádor na prostatě a že by si ho měl nechat vyoperovat. Nevím jestli je to možné, ale nemá žádné problémy s močením, pálením ani bolestí souvysející s prostatou. Jediný další příznak , který možná nesouvisí s tímto problémem, jsou otékající nohy a lehký pocit svědění. Případné doplním nějaké informace. Předem vám mnohokrát děkuji za odpověď.
S pozdravem
Hlaváč

Prostata

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, ke zvýšené hodnotě PSA se musí vyjádřit urolog i na základě dalšího vyšetření (sediment moči, vyšetření per rectum, ev. nějaké zobrazovací metody - UZ, CT). Zvýšená hodnota nemusí hned znamenat rakovinu (ale bohužel může), může být i důsledkem infekce močových cest nebo zvětšené prostaty (hyperplazie prostaty). Rozhodně ale není dobré se vyšetření vyhýbat. Když budeme zvažovat možnost rakoviny, pro jakýkoliv nádor platí, že léčba je tím úspěšnější, čím dříve je nádor zastižen.

Komentáře uživatelů ...

Bader
27. 5. 2015 12:49:44
Neberte výsledky na ľahkú váhu, môže to byť skutočne vážne i keď iné príznaky ako že nie sú !!!!. Ak je možné zopakovať test ešte raz v krátkej dobe a porovnať. Pretože dnes čo laboratórium to iný výsledok. Ten už musí vidieť urológ a mal by ho v každom prípade navštiviť i váš dedo.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot