58359  30. 5. 2015 11:29:35 - zuzanag1

Sono

Dobrý den,
včera som bola na sone, a som v 26tty, mala som byť podla PM v 30tt. čiže sklz je minus 4týždne plod Vaha cca 1000gr. je to veľa? na to, že som v 26tt? a do záveru mi napísali: incipientna hypotrofizacia plodu. bojím sa, neviem koko maličké meria, len váži, može byť nejako postihnute? napr nanizmom? čo treba aby narastlo? a ešte mi vraveli, že ma skratený femur. dakujem a prosím o odpoved Zuzana

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, stáří plodu se určuje podle CRL délky (temenokostrční), na jejíž základě nejspíše odhadli stáří plodu na 26. týden. Odhady hmotnosti v těhotenství jsou zcela orientační, odchylky někdy dosahují větších hodnot, proto se ani příliš nedoporučuje toto měření.
Jinak kolem 1000g by měl plod vážit kolem 28. týdne (ale jsou to tabulkové odhady a každé miminko je jiné).
Co se týká hypotrofie (zmenšení) plodu, příčiny mohou být různé, jak na straně matky, tak samotného plodu nebo placenty. U matky jde o vysoký tlak, cukrovku, kouření, nesprávná výživa, alkohol, drogy,... U placenty může být porucha v jejím přichycení k děložní stěně či zhoršeném prokrvení (je nutno zkontrolovat průtoky). Pokud je příčina v samotném plodu, jde o vrozenou vývojovou vadu.
Těhotenství je nutné nyní důkladně sledovat a pátrat po možné příčině menšího plodu.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk