58401  2. 6. 2015 13:18:30 - veracerna

Dráždivý suchý kašel v leže

Dobrý den,
už delší dobu mám dušnost při chůzi do schodů nebo do kopce, ale ted mně asi měsíc trápí každodenní dráždivý suchý kašel ke kterému dochází zhruba do jedné hodiny od chvíle kdy jsi du lehnout. Je jedno zda je to ve dne nebo večer. Pak si musím sednout a zhruba hodku trvá než se zklidním a pokud si lehnu kašel se vrátí.
Jinak jsem bez teploty akorát mám pocit že mám hrudník ve svěráku. můžete mi poradit jak to utlumit abych se mohla vyspat. Děkuji vám za odpověd. S pozdravem Věra Černá

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, neuvádíte váš věk, ale rozhodně by bylo vhodné vás dovyšetřit. V první řadě poslech plic praktickým lékařem, dále rentgen srdce a plic, EKG, spirometrie a ECHO srdce. Mohlo by se jednat i o reflux žaludečních šťáv do jícnu, který se zvýší při horizontální poloze. Je ale potřeba vyloučit kardiální a plicní příčinu obtíží (viz vyšetření výše).
Prozatím doporučuji spát ve zvýšené poloze (na alespoň dvou polštářích) a zvlhčování vzduchu. Stran ev. refluxu se doporučuje vyhýbat dráždivé stravě, zvedání těžkých břemen, alkoholu a cigaretám.

Komentáře uživatelů ...