58402  2. 6. 2015 15:53:06 - Fail

Nádor na ledvině

Z důvodu velké únavy a rychlého hubnutí(za posledních 6 týdnů - ztráta 24 kg), jsem byl praktikem odeslán na gastroenterologii, protože v minulosti jsem měl podobné problémy způsobené mononukleozou a jaterní steatozou. Na kontrolním vyšetření vše skoro v normálu, náhodně však objeveno centrální ložisko na pravé ledvině výrazně hyperechogenní. Uzavřeno jako angiomyolipom s kontrolou za 3 měsíce, lékař mi ani krev neodebral. Prosím o info zda lze jednoznačně určit, že se jedná o tento druh nádoru a zda není vhodné další vyšetření?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, angiomyolipom je benigní, tedy nezhoubný nádor, při jehož diagnostice je suverénní metodou právě ultrazvuk (tedy že při jeho zobrazení ultrazvukem nelze zaměnit). Kontrola za 3 měsíce má zjistit dynamiku růstu.
Co se týká rapidního hubnutí, určitě bych to ještě dovyšetřila, když gastroenterologové nevidí příčinu. Provedla bych základní odběry včetně hormonů štítné žlázy a rentgen srdce a plic.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
3. 6. 2015 0:38:39
Tyto tukové nádory jsou zpravidla nezhoubné, nemusí způsobovat žádné potíže. Kontrola za 3 měsíce má patrně potvrdit, že velikost nádoru se nemění. Myslím, že postupu internisty můžete důvěřovat.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot