58410  2. 6. 2015 20:59:11 - cherbeauty

Opar u dětí

Dobrý den,
zajímal by mě názor lékaře na opar u dětí. S partnerem je míváme často a dnes jsem zjistila, že ho má i náš syn /(rok a půl). Druhému synovi jsou 3 a půl měsíce, opar nemá. Snažím se zabránit kontaktu se starším sourozencem. Prosím o radu jak nebezpečné opar může pro takto malé děti být. Děkuji

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. S infekcí virem herpes simlex typ 1 (labialis, tedy objevuje se především na rtu) se během života setká téměř každý člověk. První kontakt s tímto virem může proběhnout bez povšimnutí nebo jen s mírnými projevy nebo u dětí, kdy je imunita ještě nevyzrálá, může mít první kontakt s virem bouřlivější průběh - postižení celé dutiny ústní v podobě aft provázené vysokou horečkou. Velmi vzácně se vyskytuje zánět mozku, kde je prognózy závažná a kde se předpokládá u nemocného jedince nějaká porucha imunity.
Obecně lze tedy doporučit, že čím později se dostane dítě s tímto virem do kontaktu, tím lépe, protože imunita dozrává zhruba do 6 let. Virus se přenáší přímým kontaktem s puchýřem, proto je vhodné se vyhýbat těsnému kontaktu s dětmi během výsevu.
Po nakažení přetrvává virus doživotně v těle člověka a za vhodných podmínek se projeví oparem. Existují různé výživové doplňky, které údajně snižují opakování výskytu oparu (obvykle obsahují lysin, zinek, selen a další).

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí