58481  8. 6. 2015 14:51:51 - DaveDave

Dočasné řešení hydrokély

Dobrý den,
je mi 35 let a po operaci varikokély se mi udělala hydrokéla. Je to již nekolik let a pomalu se to zvětšuje. Nyní asi velikost 2 pingpongových míčků. Jistě chápete, že už mi to začíná vadit. Vím, že je možné řešit to operativně, ale četl jsem, že je možné i tekutinu injekčně odsát. Vím, že je to jen dočasné řešení, ale zajímalo by mě, jak rychle se tekutina opět objeví a zda je tento zákrok možné provést ambulantně. Předpokládám, že časově náročné to snad není, nebo ano? Operaci bych zvažoval později a takto bych to chtěl dočasně vyřešit. Děkuji.

MUDr.Masek   MUDr.Masek [Urolog]
Dobrý den. Odsátí hydrokély jehlou lze provést ambulantně. Většinou je však nutné počítat s tím, že se tekutina doplní. Časový interval je individuální. Lepším a trvalým řešením je operace. LM

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
8. 6. 2015 18:24:07
Problém byste měl řešit v ordinaci urologa a s ním probrat možná řešení. Je chyba, že jste nechal hydrokélu takto zvětšit. Dle mého názoru by neměl být problém s tím, aby lékař tekutinu odsál, očekával bych dokonce, že zkusí toto jako první a až po případné recidivě by navrhoval operaci. Jak rychle se tekutina případně objeví zpět nevím, možná to nebude vědět ani lékař, kterému se svěříte do péče. Vzhledem k tomu, že hydrokéla se zvětšuje postupně, několik let, tak pokud nedojde k trvalému zlepšení, tak bych předpokládat, že zvětšování bude probíhat dosavadní rychlostí. Pouze by to začínalo od nulové velikosti. Odsátí, dle mého názoru, by měl být ambulatní zákrok s místním znecitlivěním, celkové uspání bych zde nepředpokládal. Rozhodně neváhejte s návštěvou specialisty, i menší zákrok provede jedině s Vaším souhlasem.
DaveDave
8. 6. 2015 21:44:52
Děkuji za odpověď. Píšete, že je chyba, že ji nechal tak zvětšít, ale sám doktor, který mě operoval, mě od operace hydrokély spíš odrazoval. Ale to to ještě nebylo takové, jako teď. K urologovi určitě zajdu. Pokud by to bylo řešitelné odsátím jednou za čas, bylo by to super, do operace se dvakrát nehrnu. Ještě jednou díky
Jarda1
9. 6. 2015 20:16:05
Dobrý den, k urologovi zajděte, asi by bylo nejlepší, kdyby to odsál a kdyby pak se tekutina už nehromadila. Případně velmi pomalu. Pokud byste si nebyl jist názorem či postupem urologa, můžete zjistit i názor na léčbu na jiném pracovišti. To asi při rozhodování, nakolik je vhodná či nutná operace. U menšího zákroku to nemá smysl. Jinak u zcela jiné specializace mi ošetřující lékařka sama navrhla, aby případný názor na další léčbu vyjádřilo i jiné nemocniční pracoviště.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot