58514  9. 6. 2015 22:41:13 - Hroni2

Bušenie srdca

Dobrý
Chcem sa spýtať čo by mohol byť dvôvod toho že keď robím kliky mi začne silno biť srdce a rýchlo sa zadýcham ... Keď na tréningu beháme nemám s tým problém

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, reakcí srdce na zátěž bývá zrychlení srdeční frekvence a každý toto vnímá jinak. Někdo si nevšimne, někdo cítí bušení srdce, někomu se hůře dýchá (což je reakce na to, že srdce příliš rychle pumpuje krev a nestíhá ji přečerpávat). U kliků se navíc zesiluje síla srdečního stahu, což člověk vnímá ještě více. Zatímco u běhání se většinou jen zrychluje tep. Proto běh tolerujete lépe než kliky. Nejde o nic vážného, je to jen o vnímavosti organismu na zátěž. Chce to moc tělo nepřetěžovat a přizpůsobit trénink svému tělu.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
9. 6. 2015 23:49:52
Silový trénink znamená jinou zátěž na srdce než vytrvalostní trénink. Aeorobní aktivity zvětšují zejména vnitřní objem srdce, silový trénik vede spíš k zesílení srdečních stěn. To je poněkud zjednodušeně řečeno, problematika je poměrně složitá. Kliky zkuste provádět pomaleji. Dále, není nutné provádět počet opakování do maxima, myslím, že zrychlení TF bude zejména ke konci zátěže, když provádíte kliky s námahou, ne na začátku, když je děláte lehce. Kliky není nutné provádět denně, optimální by bylo 3-4 týdně. Prováděl bych série s menším počtem opakování než je maximum, můžete ale provést sérii 2x nebo 3x, dle trénovanosti s dostatečným odpočinkem mezi tím. Pro zvyšování síly a silové vytrvalosti bych kliky prováděl v submaximálním až maximálním počtu možných opakování jen jednou týdně, zbylé tréniky v týdnu bych jel na menší zátěž. Neznám Vaši celkovou trénovanost a předpokládám dobrý zdravotní stav. Pokud byste měl kardio obtíže, pak opatrně a konzultujte s lékařem. Silové cvičení by paradoxně mohlo být rizikovější než běh vytrvalostním způsobem. Sílu by cvičit asi šlo, ale začínal bych od menších zátěží a nárůst by měl být výrazně pomalejší.