58576  14. 6. 2015 16:02:21 - aretaaa

Dušení, jak pomoci?

Dobrý den.
Obracím se na vás s vírou, že třeba dokážete poradit.
Jde o moji maminku (61 let, jinak zdravá). Už mnoho let se bez zjevných příčin dusí, konkrétně jí třeba v noci během spánku „zaskočí“ slina, hned dostane kompletní křeč do dýchacích svalů a nemá kudy se nadechnout. Stává se jí to i ve dne, není to vždy tak, že by zrovna jedla nebo pila, opravdu stačí slina nebo někdy srknutí nápoje. Pak se jí dýchací cesty úplně zavřou a musí pokud možno klidně čekat až se jí udělá malá mezírka, kterou začne sípat. Postupně křeč povoluje, ale trvá to dlouho, určitě tak 2-3 minuty, než začne dýchat naplno. Pak je ještě nějakou dobu slabá a unavená z nedostatku kyslíku.
Absolvovala mnohá vyšetření, ORL, alergologie, endoskopie, ale nikdo neumí poradit. Jedinou radou je, zkuste zůstat v klidu a vyčkat až křeč povolí. Ale jak zůstat v klidu, když nedýchá a modrá?
Taky nevím, jaká je první pomoc pro lidi kolem? Většinou jí nabízejí pití, bouchnutí do zad, ale nic takového nejenže nepomůže, ale navíc nemůže maminka ani říct, ani naznačit, co by vlastně pomohlo, protože to neví. Nevím, zda je to podstatné, ale trpí na pálení žáhy (nepije žádný alkohol, vyhýbá se kynutému jídlu). Podle jedné lékařky by mohla mít spastický jícen, ale to nevím, zda vysvětluje to dušení a taky neporadila s první pomocí. Mamince se to stává nepravidelně, několikrát do roka. Mám strach,aby ta křeč jednou nebyla příliš dlouhá…. Děkuji vám velice za vaši případnou odpověď. Andrea Němcová, dcera

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, při spasticitě jícnu bych viděla v popředí spíše polykací obtíže a ne dušení. U silnější refluxní choroby jícnu se mohou vyskytovat záchvaty kašle, v důsledku dráždění dýchacích cest žaludečním obsahem. Zde bych eventuelně doplnila ještě plicní vyšetření i se spirometrií, pokud nebylo.
Možné je také zkusit léky na tlumení kašle (Codein) nebo antidepresiva, která by také mohla zmírnit obtíže.

Komentáře uživatelů ...

ZdenickaB
27. 5. 2020 13:02:11
Paní Andreo Němcová, můžete se mi tady ozvat. Nebo mi prosím napsat na mejl ZdenickaBL@seznam.cz