58600  16. 6. 2015 8:40:00 - RadimZatloukal

Salmonela u syna (2 roky)

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. U našeho dvouletého syna se 2.dubna ukázaly projevy salmonely. Měl průjem s hleny, bolesti břicha a moc nechtěl jíst. Teploty neměl, ani nezvracel. Po stěrech byla salmonela potvrzena a začali jsme na doporučení lékařky s dietou a užíváním Laktobacílků od Swissu + Hylak. Po cca týdnu průjem přestal, ale ve stolici byly ještě cca 3 - 4 týdny hleny. Vysadili jsme Hylak a dál dávali Laktobacílky. Jelikož dva kontrolní stěry byly stále pozitivní, zkusili jsme vyměnit Laktobacílky za Laktob. Biopron. Nyní je to už 11 týden od nákazy a syn je stále pozitivní. Nevypadá, že by měl nějaké problémy. Vyhýbáme se tučným jídlům a sladkostem. Během posledního měsíce prodělal dvě nemoce (teplota, kašel, rýma) a celá rodina s ním, tak by to projev salmonely být neměl. Prozatím žádné antibiotika nedostal. Dnes ráno se mu ve stolici znovu objevil hlen. Je možné, že to bude ještě trvat delší dobu a nehrozí, že by se mu to už za takovou dobu mohlo dostat nevratně dál do těla? Máme nějakou možnost, jak z těla salmonelu pomoct vypudit? Někde radí podávat kyselé jídlo (okurky, zelí), někde dát do čaje kapku alkoholu a další jiné rady. Nemáme se zkusit obrátit na jiného lékaře, když obvoďačka dál radí postupně přidávat některá jídla, ale spíš dietně a čekat, až bacil odejde? Předem děkujeme za radu, už z toho začínáme mít strach.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. V takovémto případě se opravdu čeká, než se bakterie vyloučí. Antibiotika se užívají při celkové sepsi (otrava krvi) nebo zánětu v jiné části těla (klouby...). Při střevní infekci, kterou měl Váš syn, by antibiotika mohly stav spíše zhoršit.
Trvalé nosičství ve žlučových cestách, u kterého se možná kdysi používaly zmíněné rady s kyselými potravinami, je u jiného typu bakterie (Salmonela typhi), která způsobuje břišní tyfus, to není Váš případ. U Vás se pravděpodobně jedná o kmen Salmonela enterica, který je nejčastější.
Nějakou radu při dalším pozitivním výsledku by Vám možná mohl poskytnout lékař infekčního oddělení.

Komentáře uživatelů ...

drAdam
19. 6. 2015 17:39:23
Léky znovu nasadit, zkusit Smectu, pokud je stolice řídká.. Pít perlivé minerálky na obnovení mikroflóry a černý čaj bez cukru

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí