58607  16. 6. 2015 14:46:01 - sengo

Permanentný katéter

Dobrý deň,
mám 34 rokov a už 8 rokov som na vozíku ako kvadruplegik...doteraz som sa cievkoval 2x denne a to ráno a večer pričom cez deň som močil spontánne do zberného vrecka čo mi vyhovovalo a išlo to v pohode...posledný rok mi však už moč odtekal ťažšie bolelo ma aj brucho...navštívil som urológa ktorý mi odporučil cievkovanie 4 až 6 krát denne čo je pre mňa nevýhodné kedže sa sám vycievkovať nedokážem musí ma cievkovať mama alebo asistentka ktoré už tiež nie sú najmladšie no a každé 4 hodiny ma presúvať z vozíka na posteľ a potom opačne nie je nič príjemné ani pre nich ani pre mňa.Bola mi navrhnutá aj epicystómia ale to absolútne odmietam.U iného urológa som si dal zaviesť permanentný katéter no a chcem sa spýtať či ho môžem mať celý deň napojený na sáčok či sa mi časom nescvrkne mechúr pretože ak si dám na hodinu dve ten kolík tak ma tlačí na močenie a prejde mi to popri katétri a mám veľké tlaky v krížoch čo je veľmi nepríjemné,počul som aj o nejakej botoxovej drenáži močového mechúra ale veľmi som tomu nerozumel...môžete mi prosím poradiť čo by bolo pre mňa najlepšie?
Za odpoved veľmi pekne dakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, na toto téma by bylo vhodné se pobavit se svým urologem. Permanentní močový katetr může být zaveden non-stop, ale kapacita močového měchýře se pak opravdu sníží, pomalu vymizí i jeho reflexy (nemusíte pak cítit, že je naplněný). Proto je vhodné ho tedy pravidelně "kolíčkovat". Pokud ale u kolíčkování máte již pocit plného měchýře, je otázka, jakou má nyní kapacitu. Navíc je zde větší riziko močových infekcí.
Co se týká botoxové drenáže močového měchýře, bohužel nejsem urolog ani nemám zkušenosti s touto metodou, proto doporučuji tuto možnost ev. konzultovat se svým urologem.

Komentáře uživatelů ...

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot