58615  17. 6. 2015 10:12:42 - yaybahar

Kliestova encefalitida

Dobry den,
pred par dnami som si vytiahol z tela 4 klieste. Nemam ziadne velke flaky okolo ran, kde boli prisate na kozu. Je toto ochorenie vzdy sprevadzane tym vyraznym cerveno-bielym sfarbernim koze okolo vpichu? Je mozne nejak diagnostikovat tento virus v prvej faze ochorenia (popripade medzi fazami)? Je potrebne ist na vysetrenie krvi po kazdom vytiahnuti kliesta? Alebo cakat na druhu fazu? Kikdy v zivote som nemal kliesta, ale po precitani par clankov na internete by som to nechcel podcenit. Ak by som mohol poziadat o nejaky navod, ako na to po vytiahnuti kliesta, navstivit/nenavstivit lekara,.

Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.

Pacient Yay

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, rozhodně nechoďte k lékaři s každým klíštětem, je to zbytečné. Pouze v případě obtíží. Kolem kousnutí od klíštěte se běžně tvoří drobné začervenání (vlivem látek, které při sání uvolňuje). Býváobvykle v průměru do 1 cm.
Klíšťata nepřenášejí jen klíšťovou encefalitidu, ale i boreliózu. Jde o dvě různá onemocnění.
Klíšťová encefalitida se projevuje až neurologickými příznaky, červené fleky na kůži u ní nejsou. Nejlepší prevencí je nechat se naočkovat. Diagnostika je z lumbální punkce a léčba jen symptomatická, jde o virové onemocnění.
Borelióza má několik stadií. První je kožní, erythema migrans, začervenání často s vyblednutím uprostřed, velikosti nad 4cm. Teprve v případě, že budete mít toto na kůži, navštivte lékaře, aby vám nasadil antibiotika. Odběry krve se pak dělají až s odstupem minimálně 4 týdnů, do té doby nejsou v těle vytvořeny protilátky a tudíž to nelze z krve poznat.
Doporučuji užívat repelenty, krýt se dostatečně oblečením. V případě přisátí klíštěte vytáhnout klíště kývavými pohyby a místo desinfikovat.

Komentáře uživatelů ...