58664  20. 6. 2015 22:52:51 - Maarketaa

Asymetrie prsou

Dobrý den, je mi skoro 20 let a trápí mě asymetrie prsou. Je šance že by se velikost prsou ještě vyrovnala? Jde tento problém řešit i jinak než operací?
Děkuji za odpověď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, ve 20-ti letech už je pubertální vývoj ukončen, takž větší změny již nelze očekávat. Co se týká asymetrie, je to normální nález - žádný člověk nemá stejnou pravou a levou polovinu těla, u žen je typické, že prsa nejsou stejná, jedno bývá větší nebo jinak posazené. Můžete svůj stav konzultovat s plastickým chirurgem.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
22. 6. 2015 17:24:11
Asymetrie je normální součástí lidského těla, pravá a levá část obličeje se mírně liší, u mužů je typicky jedno varle v šourku níže než druhé, u žen tu zas je asymetrie prsou. Oba prsy nemusí se obvykle velikostně mírně liší, pak jeden může být o trochu níž. Plastická chirurgie řeší případy asymetrie, má to dle mého názoru smysl tam, kde je asymetrie skutečně výrazná. Bez fota těžko posoudit, jestli u Vás jde o běžnou asymetrii, a nebo jestli jde o asymetrii mimořádnou, kde má smysl uvažovat operací. Pokud jde o vnímání vlastního těla, tak jsou lidé, které trápí i maličkost, kterou druzí lidé jako vadu na kráse vůbec nevnímají. Jde u nich víc o psychiku, než o skutečnou vadu na kráse. U velkých asymetrií, dle mého názoru, operaci zvažovat jde. Celkově mi ale většina estetických operací, zejména zvětšování prsou, přijde jako neprosto zbytečná. Plastičtí chirurgové zákrok zpravidla nevymluví, jelikož to je pro ně lukrativní záležitost.